„Begin volgend jaar weer shutdown in VS”
AMSTERDAM (ANP). De Verenigde Staten moeten hun schuldenplafond om de zoveel tijd opschroeven. Als de Republikeinen en Democraten niet dichter bij elkaar komen, krijgt het land over enkele maanden waarschijnlijk weer te maken met een ‘shutdown’, waarbij overheidsinstellingen tijdelijk worden gesloten. Dat voorziet Amerikadeskundige Teunis Brosens van ING.
De overheidsschuld van de VS bereikte in de nacht van woensdag op donderdag de wettelijk vastgelegde limiet van 16,7 biljoen dollar. De oplossing waarmee het Amerikaanse Congres op het nippertje mee instemde, betekent geen definitief einde van de problemen. „Het schuldenplafond is slechts tot 7 februari opgeschort en de geldkraan voor de federale overheid staat tot 15 januari open. Dan kan dezelfde situatie ontstaan als die we nu hebben gezien. De partijen zijn nog geen millimeter nader tot elkaar gekomen”, benadrukt de ING-econoom.
Volgens hem is het schuldenplafond een heel rare constructie, omdat het een limiet zet op de schuld uitgedrukt in dollars. „In hoeverre een land schulden kan dragen wordt echter bepaald door de verhouding van de rentelasten tot het bruto binnenlands product (bbp), oftewel wat het land verdient. Economische groei en inflatie zorgen er daardoor voor dat het schuldenbedrag in dollars eigenlijk voortdurend kan oplopen.”
Pas als een land de rente van zijn leningen niet meer kan betalen, ontstaan er problemen, stelt Brosens. „Dat gebeurde bijvoorbeeld in Griekenland. Maar bij de VS is dat niet het geval.”
Een mogelijke oplossing van de schuldendiscussie zou volgens de ING-econoom zijn om het plafond maar helemaal af te schaffen. „De overheidsbegroting moet toch elk jaar goedgekeurd worden door het Congres. Deze extra controle is dus helemaal niet nodig.”
Toch verwacht Brosens niet dat de Congresleden dit middel om extra druk te kunnen zetten op het overheidsbeleid, snel uit handen willen geven. Sinds de invoering in 1917 is het schuldenplafond al bijna 100 keer verhoogd, zowel onder Republikeinse als Democratische regeringen.
De economische schade van de ‘shutdown’ van de afgelopen weken lijkt vooralsnog mee te vallen, concludeert Brosens. Overheidssalarissen worden nu ook weer met terugwerkende kracht uitgekeerd. „Maar het consumentenvertrouwen in Amerika heeft wel een knauw gekregen. Als we straks om de paar maanden zo’n situatie krijgen, dan zullen het vertrouwen en daarmee de bestedingen zodanig krimpen dat het economische groei gaat kosten.”