Politiek

CDA wil aantal eurocommissarissen halveren

DEN HAAG (ANP). Nederland moet zijn Europees commissaris durven op te geven. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma bij de presentatie donderdag van het conceptverkiezingsprogramma voor de verkiezing van het Europees Parlement in mei volgend jaar. Het programma pleit voor halvering van het aantal eurocommissarissen.

17 October 2013 10:33Gewijzigd op 15 November 2020 06:28
Brussel. beeld EPA
Brussel. beeld EPA

Buma denkt dat landen kunnen clusteren en dan om de zoveel jaar een eurocommissaris kunnen leveren. Op de vraag of grote landen zoals Frankrijk en Duitsland hiermee kunnen leven, zegt hij dat „de discussie” moet worden aangegaan met deze landen. Minder eurocommissarissen levert minder beleid uit Brussel op, is de visie.

Het stuk is opgesteld onder leiding van oud-staatssecretaris van Europese Zaken, Ben Knapen. Volgens hem „kan het zo niet langer” doorgaan. Elke van de 28 eurocommissarissen komt met zijn eigen regels en beleid. Dat wordt te veel, zegt hij. Volgens Knapen is dit geluid in diverse Europese landen te horen.

Verder wil het CDA dat het Europees Parlement nog maar op één plek gaat vergaderen en moeten nationale parlementen meer tijd krijgen om bezwaar te maken tegen Brusselse plannen. Met die maatregelen wil het CDA de directe betrokkenheid van de burgers bij de EU vergroten en de nationale parlementen een actievere rol geven.

Op dit moment hebben alle EU-lidstaten nog een eigen eurocommissaris en vergadert het Europarlement afwisselend in Brussel en Straatsburg. Maar de vraag of je voor of tegen Europa bent is volgens het program „onzinnig”. „Europa moet wat slanker”, aldus Buma.

Het CDA wil wel een Europa dat dicht bij de burgers staat. Ook moet de EU niets regelen dat onnodig is. Brussel moet zich niet bezighouden met „micromanagement”, zei Buma. Daarom moet vooraf getoetst worden of een nieuw voorstel in Den Haag of in Brussel moet worden gemaakt.

Op andere punten moet de EU juist sterker worden. Op buitenlands beleid bijvoorbeeld. Buma wees erop dat de EU dan veel sterker staat tegenover Rusland. Ook moet de integratie op financieel-economisch gebied worden versterkt en moet er meer werk worden gemaakt van interne marktwerking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer