Economie

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (ANP). De Amsterdamse beurs is woensdag in de min geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen met kleine verliezen. Beleggers houden hun blik gericht op de Verenigde Staten. Als de Democraten en Republikeinen donderdag geen akkoord bereiken over de verhoging van de schuldenlimiet, kunnen de Verenigde Staten niet meer alle rekeningen betalen.

16 October 2013 09:20Gewijzigd op 15 November 2020 06:26

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent lager op 380,99 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 585,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.

In de Verenigde Staten hebben de leiders van de Republikeinen en Democraten ook woensdag nodig om over de laatste details van een begrotingsakkoord overeenstemming te bereiken. De politieke impasse verlamt al weken de federale regering. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dinsdag dat de AAA-status van het land gevaar loopt als er geen akkoord komt.

ASML zakte 0,7 procent in de AEX na bekendmaking van de derdekwartaalcijfers. De chipmachinefabrikant ligt op koers om zijn financiële doelstellingen voor dit jaar te halen. Volgens analist Philip Scholte van Rabobank zijn de resultaten in lijn met de verwachtingen, maar lijkt ASML in het afgelopen kwartaal slechts beperkte voortgang te hebben geboekt met zijn EUV-technologie.

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was pakketbezorger TNT Express met een min van 1,9 procent na een adviesverlaging door HSBC. Informatieleverancier Wolters Kluwer profiteerde van een adviesverhoging door Société Générale en ging aan kop met een plus van 1,8 procent.

In Parijs leverde Danone 3,5 procent in. Het Franse voedingsmiddelenconcern verlaagde de doelstellingen voor de operationele winstmarge en de omzetgroei voor dit jaar. Dat heeft onder meer te maken met een scherpe daling van de verkoop van melkpoeder in Azië.

LVMH verloor ruim 5 procent. De Franse producent van luxe goederen heeft de omzet in het derde kwartaal licht zien stijgen. De groei in het belangrijkste segment, de lederwaren, was echter lager dan in de eerste helft van het jaar en kwam ook onder de verwachtingen van analisten uit.

De euro was 1,3522 dollar waard, tegen 1,3500 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 101,25 dollar per vat. Ook Brentolie bleef ongewijzigd op 110 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer