Binnenland

Wageningen voert actie voor verblijfsvergunning Tri

WAGENINGEN. Zo’n 2000 handtekeningen hebben kinderen van basisschool De Nude in Wageningen in één week tijd verzameld tegen de dreigende uitzetting van medeleerling Tri (10). „Tri moet in Nederland blijven”, vinden ze.

Jan Kas
11 October 2013 17:15Gewijzigd op 15 November 2020 06:22
WAGENINGEN. Tri Pham (m.) met zijn beste vrienden. beeld Mundie Salm
WAGENINGEN. Tri Pham (m.) met zijn beste vrienden. beeld Mundie Salm

Met een petitieactie op internet hebben enkele moeders nog eens ruim 1000 steunbetuigingen bijeenvergaard voor een verzoek aan staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) om Tri en zijn ouders een verblijfsvergunning te geven.

De van oorsprong Vietnamese Tri Pham zit in groep 7 van openbare basisschool De Nude. Hij is in Nederland geboren en opgegroeid nadat zijn ouders in 2001 in Nederland asiel hadden aangevraagd. Na acht jaar procederen werden ze in 2009 definitief niet toegelaten. Tri’s ouders hebben sindsdien geprobeerd naar Vietnam terug te gaan, maar konden niet de vereiste reispapieren krijgen en zijn illegaal in Nederland gebleven.

Volgens de moeders die de handtekeningen verzamelden, voldoet Tri „ruimschoots” aan de voorwaarden van het kinderpardon dat de Nederlandse regering vorig jaar instelde voor kinderen van asielzoekers. Woordvoerster Colette Benschop: „Het kind moet langdurig in Nederland hebben gewoond en hier zijn geworteld. Dat is met Tri het geval.”

Een verzoekschrift bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst om Tri voor het kinderpardon in aanmerking te laten komen werd echter afgewezen op grond van het asielverleden van Tri’s ouders. „Dat is niet in de geest van het kinderpardon”, meent Benschop. „Het belang van Tri en zijn toekomst zouden voorop moeten staan.”

De klasgenoten van Tri, groep 6/7 van De Nude, zijn volgens Benschop overstuur sinds ze vorige week vrijdag hoorden dat Tri misschien weg moet. „De kinderen hebben nooit beseft dat Tri Nederland zou moeten verlaten. Hij hoort gewoon bij hen. De meeste klasgenoten kennen hem al sinds groep 1. We gunnen hem een toekomst in Nederland.”

Ook Tri’s moeder hoopt dat de jongen in Nederland mag blijven. „Mijn zoon is hier geboren, Nederland is zijn vaderland. In Vietnam zal hij niet kunnen wennen.” Tri zelf: „Ik ken het land niet, ik spreek de taal niet, ik wil in Nederland blijven.”

De advocaat van het gezin Pham tekent bezwaar aan tegen de afwijzing van de IND. Als ook dat bezwaarschrift wordt verworpen, is de uitzetting definitief. Tri is ondertussen blij met de steun van zijn klasgenootjes en andere leerlingen van De Nude. „Ze zijn echte vrienden, fijn dat ze zo voor me opkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer