Teeven: Geen proefverlof Volkert van der G.
DEN HAAG (ANP). Volkert van der G. krijgt geen proefverlof. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zoals verwacht vrijdag besloten.
Volgens Teeven is het risico op maatschappelijke onrust en verstoring van de openbare orde te groot, als de moordenaar van Pim Fortuyn op verlof zou gaan. Van der G. zou zo zwaar beveiligd moeten worden, dat een verlof weinig zin heeft, omdat hij ook dan niet normaal integreert in de samenleving.
Ter vervanging krijgt hij een programma aangeboden binnen de muren van de gevangenis waar hij nu zit, om zich zo voor te kunnen bereiden op re-integratie. Dat programma bestaat uit een aantal overnachtingen in een woning op het terrein van de instelling, meer bezoek, meer vrijheden en meer activiteiten die te maken hebben met terugkeer. Dat laatste houdt in dat hij contact kan hebben met bijvoorbeeld de bank en de gemeente.
Van der G. moest zich naar het oordeel van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming kunnen voorbereiden op zijn toekomstige echte vrijheid en dus alvast door proefverlof weer aan de samenleving wennen. Maar Teeven leek daar meteen na die recente uitspraak van de Raad al niet veel voor te voelen.
Van der G. kan volgend jaar voorwaardelijk vrij komen. Dat is volgens Teeven wel mogelijk, omdat er nu al rekening kan worden gehouden met de juiste aanpak als het moment daar is.
Van der G. (Middelburg, 9 juli 1969) vermoordde Pim Fortuyn op 6 mei 2002 met een vuurwapen op het Media Park in Hilversum, een politieke moord die grote verbijstering veroorzaakte bij bijna iedereen en ook buitengewoon heftige emoties onder delen van de bevolking. De kansen van de populistische lijsttrekker van de LPF voor de verkiezingen van 15 mei waren hoog ingeschat.
Mark Rutte zei als VVD-lijsttrekker vorig jaar ook nog krachtig tegen een proefverlof te zijn. Als een bewindsman toch op een proefverlof voor Van der G. zou aandringen, zou dat het einde van diens loopbaan betekenen, aldus Rutte toen. Vorige week zei hij als premier dat een beslissing over het proefverlof geen zaak is van het kabinet.
Lees ook in Digibron
Achttien jaar cel voor Van der G., (Reformatorisch Dagblad, 15 april 2003)