IMF ziet nieuwe risico’s voor zwakke groei
WASHINGTON (ANP) - Het herstel van de internationale economie blijft zwak en wordt van steeds meer kanten bedreigd. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de dinsdag gepubliceerde World Economic Outlook.
De wereldeconomie krijgt de komende tijd volgens het IMF wat meer vaart, dankzij het verdere herstel in de VS en doordat de eurolanden het dieptepunt van hun crisis voorbij lijken te zijn. Tegelijkertijd doemen echter nieuwe risico’s op, terwijl de bestaande problemen niet zijn aangepakt.
Het IMF wijst daarbij vooral op de normalisering van het monetaire beleid in de VS. Het vooruitzicht dat de ondersteunende maatregelen daar worden ingeperkt, zorgde de afgelopen maanden voor veel onrust op de financiële markten. Die beperkte zich niet tot een forse stijging van de Amerikaanse rente, maar zette ook veel opkomende economieën onder druk.
Die snelgroeiende landen krijgen bovendien steeds meer last van de afkoeling van de Chinese economie. Daar is de groei afgelopen jaar verder afgenomen en het IMF voorziet voor volgend jaar geen verbetering. Doordat Europa bovendien nog altijd kampt met zijn zwakke banken en hoge schulden, blijft de kans op een nieuwe crisis groot.
Volgens het IMF is het zeer aannemelijk dat de wereldeconomie de komende jaren vanuit alle hoeken met „aanhoudende teleurstellingen” wordt geconfronteerd. Veel ruimte om die tegenvallers op te vangen is er niet, waardoor de wereld in dat geval „aanzienlijk minder welvarend” zal zijn en de problemen voor beleidsmakers steeds groter worden, aldus het fonds. Politici moeten daarom nu hun verantwoordelijkheid nemen, om te voorkomen dat de werkloosheid op recordniveaus blijft hangen en de zorgen over de schuldenlast van veel landen weer toenemen.
Daarbij wijst het IMF uiteraard ook op de politieke problemen in de VS. Voorlopig rekent het instituut erop dat de ‘shutdown’ van de overheid daar op korte termijn weer wordt opgeheven en dat het schuldenplafond op tijd zal worden verhoogd. Als de strijdende politici daar niet in slagen, dreigt er echter grote schade voor de hele internationale economie en zijn de huidige ramingen nog maar weinig waard.