Politiek

1310 blijvers dankzij Kinderpardon

DEN HAAG- Het zogenoemde Kinderpardon heeft 620 kinderen een verblijfsvergunning opgeleverd en nog eens 690 gezinsleden van deze kinderen. Dat bleek vrijdag na de ministerraad. Staatssecretaris Fred Teeven zelf bekeek zo’n 40 gevallen apart omdat ze een grensgeval waren. Een paar keer gaf hij alsnog een verblijfsvergunning. Soms omdat hij binnen de regels nog mogelijkheden zag, soms puur vanuit zijn speciale bevoegdheid voor schrijnende gevallen.

27 September 2013 16:01Gewijzigd op 15 November 2020 06:05
Teeven. Foto ANP
Teeven. Foto ANP

Grensgevallen zullen altijd blijven bestaan, daar is weinig aan te doen, viel op te maken uit een toelichting van Teeven. „Daar zal altijd een gevoel van onrechtvaardigheid om blijven bestaan.” Maar er zijn duidelijke regels gehanteerd over leeftijd, asielaanvraag, verblijfsduur in Nederland en zichtbaarheid voor de overheid.

Volgens die regels zou bijvoorbeeld Wime, een Angolees die van zijn 22 levensjaren er al 12 in Nederland woont, geen grensgeval zijn, zo lijkt. De jongeman, voor wie de oppositie op de bres is gesprongen, zou het waarschijnlijk moeten hebben van de zogenoemde ‘discretionaire’ bevoegdheid.

Inmiddels kunnen geen aanvragen voor het pardon meer worden gedaan. De bewindsman verwacht nog wel enige verblijfsvergunningen te zullen geven omdat er nog zo’n 1300 bezwaren tegen afwijzingen lopen. Teeven hoopt volgend jaar april klaar te zijn. Hij rekent er niet erg op dat er dan nog gauw weer een dergelijke regeling komt: „Anders blijven we aan het pardonneren”.

De vrijdag bekendgemaakte cijfers liggen iets beneden de verwachtingen, zei hij. Voor de overgangsregeling werden in totaal 3260 aanvragen ingediend voor zowel hoofdpersonen als gezinsleden.

Uit de Rapportage Vreemdelingenketen blijkt vrijdag ook dat het aantal asielaanvragen is gestegen: 7670 aanvragen in de eerste helft van dit jaar tegen 6670 in de tweede helft van 2012. Dit is voor een belangrijk deel te verklaren uit het toenemende aantal verzoeken van Syriërs.

In 2012 zijn in de hele Europese Unie 334.810 asielaanvragen ingediend. Duitsland, Frankrijk en Zweden kregen de meeste verzoeken. Nederland stond op de 8e plaats.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer