Kerk & religie

Koninkrijk centraal op bondsdag hervormde vrouwen

BARNEVELD. „Dat Koninkrijk van U, komt daar nog iets van…?” Zo dreef de van het geloof weggegroeide cabaretier Fons Jansen jaren geleden de spot met het Koninkrijk van God.

Van een medewerker
27 September 2013 09:19Gewijzigd op 15 November 2020 06:04
De Hervormde Vrouwenbond hield donderdag haar jaarlijkse bondsdag. Beeld RD, Anton Dommerholt
De Hervormde Vrouwenbond hield donderdag haar jaarlijkse bondsdag. Beeld RD, Anton Dommerholt

„Hij had daarmee de lachers op de hand”, aldus ds. J. Belder, emeritus predikant uit Dordrecht. „Toch komt het Koninkrijk van God, heeft Jezus gezegd. Maar niet met uiterlijk vertoon.”

”Het Koninkrijk van God” was donderdag het thema op de bondsdag van de Hervormde Vrouwenbond binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De bondsdag in Barneveld werd door 1600 vrouwen bezochten.

„Een machtige belijdenis”, noemde bondsvoorzitter M. M. Jonker-Hakkert het thema. In het Koninkrijk van God gaat alles anders dan we denken, stelde ze in haar openingswoord. De Bergrede wordt volgens haar wel „de grondwet van het Koninkrijk” genoemd. Vervolgens wierp ze vragen op als: Leven we als burgers van Gods Koninkrijk in overeenstemming met de grondwet van dat Koninkrijk? Is dat Koninkrijk van God tastbaar, hier en nu? Wat zien we ervan? Of willen we een droomwereld realiseren en is herstel van het welvaartspeil het belangrijkste in ons leven? „We hebben een Koning, en de bondsdag is een dag van ontmoeting met onze Koning”, aldus Jonker.

Centrale notie

Dat Zijn Koninkrijk heerst over alles, is de centrale notie in de Schrift. Daarin gaat het vooral om het koningschap van God, dat alles omvat, stelde ds. J. C. Schuurman, predikant te Harderwijk. Hij sprak over ”Zijn Koninkrijk heerst over alles”. Het Koninkrijk is breder dan de kerk, vervolgde de predikant. „Ze vallen niet samen, maar zijn wel nauw op elkaar betrokken. In de kerk licht iets op van Gods koninklijke heerschappij”, zei hij.

Ds. Belder bracht dat ook in zijn meditatie ”Dat Koninkrijk van U…?” ter sprake. „De kerk is wel dienstbaar aan het Koninkrijk, maar valt als instituut eens weg en dan blijft het Koninkrijk over.”

Dubbel paspoort

Op de vraag hoe we een burger worden van het Godsrijk, zei ds. Schuurman dat dit een kwestie is van wedergeboorte, geloof en bekering. „Als christen ben je een burger van twee werelden, met een dubbel paspoort. Dat geeft spanning, strijd en ook verdrukking. De weg van Gods Koninkrijk is geen asfaltbaan.”

Het Koninkrijk van God is enerzijds al gekomen en zal anderzijds nog komen, vervolgde ds. Schuurman. „God de Heer’ regeert. Hij is Koning. Dat is geloofstaal. Hij is het die Zijn Rijk doet komen.” „Het is binnen bereik, of het is onder u of binnen u”, zo haalde ds. Belder enkele vertalingen aan. Ds. Schuurman: „Het Koninkrijk der hemelen is niet maakbaar, het wordt niet door ons gerealiseerd.”

Beide predikanten spraken ook over het verwachten van de komst van Gods Koninkrijk. Die verwachting wil volgens ds. Schuurman ons leven stempelen. „De kern ligt in de concentratie op Christus.” Volgens ds. Belder vertraagt de Heere de belofte niet. „Uitstel is geen afstel. Dat heeft te maken met Zijn zondaarsliefde.”

Verder stelde hij de vraag of we reikhalzend uitzien naar de volle onthulling van Gods Koninkrijk. „Zo niet, dan zijn we wellicht meer wereldgelijkvormig dan we voor waar willen houden. Als je geen geestelijke ogen hebt, zie je niets van dat Koninkrijk. Je hebt er geloofsogen voor nodig.”

’s Middags droeg Riekie Schuurman-Hijmissen twee van haar eigen gedichten voor: ”Het Koninkrijk van God” en ”Aanbidding”. Sopraan Margreet Rietveld en Ton Burgering zorgden voor enkele muzikale intermezzo’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer