„Contact met oudere houdt jongere bij de kerk”
Jongeren verlaten de kerk, zo blijkt keer op keer uit studies. De Amerikaanse onderzoeksorganisatie Barna somt daarentegen vijf redenen op waarom de millenniumgeneratie toch lid blijft van de kerk.
The Barna Group volgt al jaren de milleniumgeneratie: jongeren geboren tussen 1984 en 2002. De vorige week gepubliceerde studie is gebaseerd op interviews met bijna 1300 ”Millennials” die betrokken zijn bij de kerk of de kerk vaarwel hebben gezegd. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 2007 en 2012.
In de achterliggende jaren is het beeld ontstaan dat de millenniumgeneratie vroeg of laat zal breken met de kerk. Barna geeft als reden dat in veel studies wordt geschreven wat menselijk gesproken niet werkt om de millenniumgeneratie bij de kerk te houden. Deze negatieve insteek verhult dat een kwart van de onderzochte doelgroep nog steeds sterk betrokken is bij de kerk. De meesten van deze generatie zeggen wekelijks te bidden.
Tegelijk zijn de zorgen ook niet onterecht. Ruim de helft van de jongeren die opgroeien in een christelijke omgeving, verlaten de kerk. De kerk staat bovendien bij de millenniumgeneratie niet in de top-10 van mogelijkheden om steun te vinden in het geloof. De kerk wordt dan ervaren als niet-relevant, de kerk geeft geen antwoorden op complexe vragen van vandaag en de erediensten doen saai aan.
Duurzame relaties
Barna geeft daarom vijf adviezen om „diepere, duurzame relaties op te bouwen met Millennials.” Als eerste adviseert de onderzoeksgroep om contact te onderhouden met deze generatie. De meeste jongvolwassenen die blijven, zijn positief over deze vriendschappen. Degenen die de kerkdeur voorgoed achter zich dicht trekken, kenden weinig tot geen oudere mensen in de kerk.
Ten tweede kan de kerk de millenniumgeneratie helpen door onderscheidingsvermogen aan te leren waar het op aan komt. Vooral het begrijpen en duiden van de cultuur is belangrijk.
Jongvolwassenen willen ten derde niet hun beurt afwachten om bepaalde verantwoordelijkheden op zich te nemen. Ze zoeken naar een opdracht voor vandaag, zowel in de kerk als in de wereld. Barna pleit voor mentorschap waarbij ouderen optrekken met jongeren. Jongeren kunnen op hun beurt met hun kennis van de digitale wereld de kerk van dienst zijn.
De kerk kan verder de millenniumgeneratie betrekken bij de kerk door het belang van roeping te benadrukken. „Bij de meeste kerken lijkt het roepingsbesef niet verder te reiken dan de kerkdeur. Tenzij de studenten interesse tonen in traditionele kerkelijke bediening”, zegt David Kinnaman, directeur van Barna. Roeping moet echter „een weg zijn om Millennials te helpen verbinding te maken tussen de rijke geschiedenis van het christendom en hun eigen werk waartoe ze van God geroepen zijn.”
Ten slotte hebben kerken de taak om jongvolwassenen aan de hand te nemen om het geloof te verdiepen en meer te ervaren van God.
Prioriteit
De zorgen van de jongere generatie moeten echter geen dwingend karakter krijgen in het kerkbeleid, zo nuanceert Kinnaman zijn onderzoek. „Millennials zijn geen prioriteit omdat jongeren moeten worden gediend, maar omdat deze generatie trouw probeert te leren in een snel veranderende post-christelijke cultuur. Millenials hebben de hulp van trouwe gelovigen uit oudere generaties nodig om dit alles te duiden en zinvol te staan in hun leven en geloof.”
Lees hier het complete (Engelstalige) onderzoek. Een infographic van het onderzoek vindt u hier.