Geesteskind van Jan Baan in conflict met vakorganisatie
PUTTEN. Het zijn spannende tijden voor de negentig medewerkers van het verlieslijdende softwarebedrijf Cordys. Hoe zeker is hun baan? Moeten ze op termijn verhuizen? En wie behartigt eigenlijk hun belangen? De bedrijfsleiding houdt de vakorganisaties buiten de deur.
Maandag werd bekend dat de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) bij de Sociaal-Economische Raad (SER) een klacht tegen Cordys heeft ingediend. Cordys weigert de vakorganisatie te betrekken bij een komende reorganisatie. Zo’n klacht bij de SER is een zwaar middel waar zelden naar wordt gegrepen. Maar volgens de RMU is het de enige manier om bij Cordys aan de tafel te komen. Hoger doel is het behartigen van de belangen van de tien betrokken RMU-leden.
De Cordysdirectie is van mening dat de RMU niet een vereniging van werknemers is in de zin van de fusiegedragsregels van de SER, bevestigt de financiële topman Wouter van Grootheest. Dit tot ergernis van de RMU, die bij monde van coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Chris Baggerman spreekt van „zinloze juridische haarkloverij” waarmee alleen maar kostbare tijd verloren gaat.
En tijdverlies kan Cordys niet lijden. Het bedrijf heeft volgens kenners een geweldig product maar slaagt er maar niet in om dat bij voldoende klanten aan de man te brengen. Sinds vorige maand is Cordys eigendom van zijn Canadese branchegenoot Open Text. Die overname biedt nieuwe kansen in de vorm van een ruimere toegang tot de markt. Dat neemt niet weg dat er ook bezuinigd moet worden.
Zeker is dat er ontslagen zullen vallen. Het worden er minder dan twintig, verzekert Van Grootheest. Twintig ontslagen is een belangrijke grens: vanaf dat aantal is er wettelijk sprake van collectief ontslag. Dat moet gemeld moet worden bij uitkeringsinstantie UWV en de vakbonden dienen betrokken te worden bij de reorganisatie.
Verder lijkt een toekomstige verhuizing naar Hoofddorp, waar Open Text zijn kantoor voor de Benelux heeft, voor de hand te liggen. Maar volgens Van Grootheest blijft Cordys „op korte en middellange termijn” in Putten.
Cordys is het geesteskind van de inmiddels gepensioneerde softwareondernemer Jan Baan. Die heeft volgens ingewijden sinds de start in 2000 zeker 300 miljoen euro in het bedrijf gestoken. Open Text werd voor een schijntje van dat bedrag, minder dan 25 miljoen euro, de nieuwe eigenaar.
Baan zette Cordys op na de teloorgang van Baan Company –een softwarebedrijf dat in de jaren negentig van de vorige eeuw bij de top drie van de wereld hoorde. Het beursgenoteerde Baan Company was op het hoogtepunt 9 miljard euro waard maar de koers klapte in na berichten over boekhoudkundige onregelmatigheden. Het werd in 2000 overgenomen door het Britse Invensys.
Cordys levert gespecialiseerde software waarmee ondernemingen verschillende bedrijfsprocessen aan elkaar kunnen koppelen. Dit voorjaar nomineerde vakblad Computable het bedrijf voor de titel ”softwareleverancier van het jaar 2013”. Open Text haalde met de overname klanten binnen zoals Siemens, Mercer, Pacific Blue Cross en Tata Steel.