„Antisemitisme drijfveer van VN-resoluties”
Israëliërs vinden dat de Verenigde Naties geen rol moeten spelen bij het vredesproces tussen Arabieren en Israëliërs. Ook geloven zij dat de vele anti-Israël-resoluties van deze organisatie geïnspireerd worden door antisemitisme. Dat blijkt uit een onderzoek van het Smith Opinieonderzoek Bureau dat gehouden werd in opdracht van het Joodse Wereld Congres (WJC). Het onderzoek heeft een foutmarge van 4,5 procent. De resultaten werden gisteren bekendgemaakt op een persconferentie van het WJC.
Van de Israëliërs is 39 procent het er „sterk mee eens” dat antisemitisme ten grondslag ligt aan de vele resoluties in de VN waarin hun land veroordeeld wordt. Achtentwintig procent van de 501 ondervraagden is het er grotendeels mee eens; 37 procent gelooft dat de VN „helemaal niet van belang” zijn en 33 procent denkt dat de VN „van weinig belang” zijn bij het vredesproces tussen hen en de Arabieren.
Van de ondervraagden is 40 procent is het er helemaal mee eens en 35 procent gedeeltelijk dat het anti-Israël-sentiment in de wereld meestal gevoed wordt door antisemitisme. Een meerderheid van de Israëliërs gelooft dat er momenteel meer antisemitisme in de wereld is dan tien jaar geleden.
De gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben volgens de peiling de Joodse identiteit van de helft van de Israëliërs versterkt. Eind september vorig jaar brak de Al Aqsa-intifada uit. Achtenveertig procent van de Joodse Israëliërs vindt zich het meest behoren tot het Joodse volk wereldwijd; 36 procent van de ondervraagden voelt zich daarentegen in de eerste plaats burgers van de staat Israël.
De helft van de ondervraagden gelooft dat –buiten Israël– de Verenigde Staten het veiligste land zijn om in te wonen. De vroegere Sovjet-Unie en Duitsland scoren laag, met elk 2 procent. Toch groeit volgens het WJC de Joodse bevolking nergens zo hard als in Duitsland. Bovendien is er in Duitsland sprake van een opleving van de Joodse cultuur, aldus dr. Avi Beker, directeur internationale zaken van het WJC.
11 september
Ilan Steinberg, de uitvoerend directeur van het WJC, stelde dat de terreuraanslagen van 11 september minder als een schok voor Israël en de Joodse gemeenschap kwam dan voor de niet-Joodse wereld. De wereld begon voor hen een jaar geleden al te veranderen na het uitbreken van de Al Aqsa-intifada. Hij refereerde aan de aanslagen op synagogen.
Het WJC maakte de resultaten van het onderzoek bekend aan de vooravond van zijn elfde internationale bijeenkomst, die deze week in Jeruzalem wordt gehouden. Het Joorse wereld Congres werd in 1936 opgericht als een overkoepelende organisatie van Joodse gemeenschappen over de gehele wereld.