„Aanpak Palestijnen leidt tot ramp Israël”
Israël stevent af op een ramp als er niet snel een vredesakkoord komt met de Palestijnen. Dat zeggen vier oud-directeuren van de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël, Shin Bet, in een vrijdag gepubliceerd interview met de krant Yediot Ahronot.
Volgens het viertal doet premier Ariel Sharon niet genoeg zijn best om een akkoord tot stand te brengen.
Twee weken geleden keerde de Israëlische legerleider Moshe Yaalon zich al tegen de afsluiting van Palestijns gebied, die volgens hem aanslagen tegen Israël alleen maar bevordert. Yaalon bracht met zijn uitlatingen de publieke opinie tegen Sharon in beweging. Aan de standpunten van de oud-directeuren van Shin Bet en de legerleider wordt veel waarde gehecht. Zij zijn als weinig anderen op de hoogte van het Palestijns-Israëlische conflict en er wordt van uitgegaan dat hun standpunten niet zijn ingegeven door politieke motieven.
De oud-directeuren verwijten de regering in het interview geen langetermijnbeleid uit te zetten dat een vredesakkoord zou kunnen bevorderen. Ook stellen ze dat Israël ernaar moet streven de bezetting van de Westoever en de Gazastrook te beëindigen. Dat de regering pas over vrede wil praten als er geen aanslagen meer worden gepleegd door Palestijnen is volgens de vier op zijn best ondoordacht en op zijn slechtst een list, om geen concessies te hoeven doen en de Joodse nederzettingen te kunnen blijven uitbreiden.
De voormalige bazen van de veiligheidsdienst zeggen dat het geen toeval is dat ze alle vier tot dezelfde conclusie zijn gekomen.
„Hoe komt het dat iedereen, directeuren van Shin Bet, stafchefs, oud-medewerkers van veiligheidsdiensten, na een lange staat van dienst bij de veiligheidsinstellingen pleitbezorgers worden van verzoening met de Palestijnen? Waarom? Omdat ze daar vandaan komen. Omdat ze er geweest zijn. We kennen de materie, de mensen ter plaatse en aan beide zijden”, aldus een van de vier, Yaakov Perry, die ook werd geïnterviewd door de radio.
Volgens Perry kan er alleen vooruitgang worden geboekt als Israël eenzijdige maatregelen neemt en zich bijvoorbeeld terugtrekt uit de Gazastrook. Dergelijke maatregelen zijn nodig om de Palestijnen aan de onderhandelingstafel te krijgen, zei hij voor de radio.
In Yediot Ahronot zeggen Perry en zijn collega’s, Ami Ayalon, Avraham Shalom en Carmi Gilon, dat Israël zonder vredesakkoord zijn voortbestaan in gevaar brengt.
„We naderen langzaam maar zeker het moment dat de staat Israël niet langer een democratie en een thuis voor het Joodse volk is”, zegt Ayalon, die samen met de Palestijnse intellectueel Sari Nusseibeh een vredesplan heeft opgesteld dat voorziet in een Palestijnse staat die vrijwel het hele gebied omvat dat Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 heeft veroverd. Een petitie ter ondersteuning van het plan is volgens de opstellers tot nu toe door 100.000 Israëliërs en 60.000 Palestijnen ondertekend.
„We moeten eindelijk eens erkennen dat er een andere partij is die gevoelens heeft en die lijdt, en dat we ons schandalig gedragen. Dit gedrag komt volledig voort uit de bezetting”, zegt Shalom, die van 1980 tot 1986 aan het hoofd stond van Shin Bet.