Enhousiasme over Fed enigszins getemperd
AMSTERDAM (ANP). Het enthousiasme over het besluit van de Federal Reserve (Fed) om de afbouw van steun voor de Amerikaanse economie op te schorten, maakte donderdagmiddag plaats voor de harde realiteit. Fed-president Ben Bernanke zei woensdagavond te willen wachten op bewijs dat het economische herstel van blijvende aard is. Hij maakt zich vooral zorgen over de arbeidsmarkt, waar de omstandigheden nog ver verwijderd zijn van wat de Fed graag zou zien.
De Europese beurzen leverden een deel van hun winsten in nadat Wall Street vrijwel vlak was geopend. De AEX-index, die 1 procent hoger opende, hield net voldoende over om de hoogste slotstand in 5 jaar neer te zetten. De graadmeter van de Amsterdamse beurs steeg 0,4 procent tot 382,58 punten. Op 15 september 2008 sloot de index op 385,04 punten. De MidKap steeg donderdag 0,4 procent tot 574,21 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs gingen 0,7 en 0,9 procent vooruit, terwijl de FTSE in Londen 1 procent won.
Economen rekenden op een afbouw van de steun door de Fed, maar het besluit om vooralsnog niets te doen, zorgde aanvankelijk wereldwijd voor een jubelstemming op de beurzen. Volgens handelaren geeft dat aan hoe verslaafd beleggers zijn geraakt aan de ogenschijnlijk oneindige liquiditeit die de Fed en andere centrale banken in de economie hebben gepompt.
„Het besluit om niets te doen betekent dat de economische omstandigheden moeilijk blijven. Het groeimomentum voor de Verenigde Staten is nu zwakker dan voor de zomer”, aldus een fondsbeheerder in Parijs.
Verzekeraar Aegon stond onder druk door het Fed-besluit, dat leidt tot lagere obligatierentes en heeft een direct effect op de verplichtingen van het bedrijf. Aegon was met een verlies van 3,7 procent de sterkste daler in de AEX.
De staalbedrijven ArcelorMittal (plus 2,4 procent) en Aperam (plus 1,5 procent) profiteerden juist, omdat de aanhoudende steun naar verwachting de vraag naar staal zal blijven stimuleren. PostNL steeg 3,2 procent nadat de postbezorger de verwachtingen voor dit jaar had verhoogd.
De euro was 1,3526 dollar waard, tegen 1,3357 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 107,05 dollar per vat. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 109,12 dollar.