Politiek

Kritisch rapport Rekenkamer over visie Hennis

DEN HAAG (ANP). De financiële onderbouwing van de plannen van minister Jeanine Hennis voor de toekomst van de krijgsmacht zijn kritisch ontvangen door de Algemene Rekenkamer donderdag. Voor de oppositie is het rapport het bewijs dat de JSF van tafel moet.

19 September 2013 12:57Gewijzigd op 15 November 2020 05:54
beeld ANP
beeld ANP

De berekeningen over de inzetbaarheid van de JSF als opvolger van de F16 zijn „niet helemaal compleet”, stelt de Rekenkamer in een rapport. De stelling van Defensie dat de nieuwe nota over de krijgsmacht al leidt tot een „financieel en operationeel duurzame krijgsmacht”, deelt de Rekenkamer niet.

Met het nu vastgestelde budget kunnen de Amerikaanse gevechtsvliegtuigen worden gekocht en geëxploiteerd. „Maar of hierdoor van jaar tot jaar de uitgaven voor jachtvliegtuigen binnen het budget blijven is niet zeker.” Dat geldt ook voor de uitgaven voor de krijgsmacht als geheel.

Vraagtekens plaatsen de controleurs van de rijksuitgaven verder bij de bewering dat met de aankoop van 37 Joint Strike Fighters er altijd vier beschikbaar zullen zijn voor internationale missies. Ook moet bij een meevaller in de investering niet direct een 38e toestel worden aangeschaft. „Meevallers moeten eerst ingezet worden om andere tegenvallers bij Defensie op te vangen”, zei president Saskia Stuiveling in een toelichting.

De Rekenkamer ziet tot 2018 voor 60 tot 100 miljoen aan bezuinigingen nog niet ingevuld. Volgens het ministerie hangt dit samen met de verminderde ambities waardoor minder missies zullen worden uitgevoerd. Hierdoor zijn er minder kosten en die moeten nog worden ingevuld.

Het is niet allemaal kommer en kwel. De Rekenkamer erkent dat Hennis met haar nota de „best mogelijke” financiële benadering heeft gekozen. Stuiveling vindt het „zeer toe te juichen” dat het boekhoudkundig systeem op het departement op de schop is genomen. Ook is de aankoop van de JSF volgens haar „geen bodemloze put”.

Volgens Defensie onderschrijft het rapport de toekomstvisie. Maar voor de oppositie is het het bewijs dat het roer om moet. De SP roept Hennis op het „onzalige JSF-plan van tafel te halen”. Die mening deelt GroenLinks. Het CDA vindt het rekenwerk niet kloppen, maar wil de JSF wel aanschaffen. D66 wil de JSF nu in elk geval niet aanschaffen.

Bij de PvdA ligt het onderwerp het zwaarst op de maag. PvdA-Kamerleden zijn terughoudend in hun reacties. Zo laat defensiespecialist Angelien Eijsink weten het rapport eerst te willen lezen. De fractie spreekt vrijdag over de JSF en zaterdag is er een ledenraad van de partij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer