Besluit over proefboring schaliegas uitgesteld
DEN HAAG (ANP). Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over proefboringen naar schaliegas. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Er komt een onderzoek naar alle mogelijke locaties in Nederland waar proefboringen naar schaliegas kunnen plaatsvinden. Dat zal ongeveer 1 tot 1,5 jaar in beslag nemen. Pas daarna zal het kabinet een besluit nemen of er proefboringen naar schaliegas komen.
„Mogelijke locaties voor proefboringen naar schaliegas werden tot nu toe aangewezen door bedrijven die een vergunning aanvragen. Ik wil zelf een oordeel kunnen vormen over alle locaties in Nederland waar proefboringen mogelijk zijn”, aldus Kamp. „Vervolgens kan de aandacht zich richten op die locaties waarvan bekend is dat een mogelijke proefboring kansrijk is en waar de veiligheidsrisico’s het best ondervangen kunnen worden.”
Volgens de minister worden door het onderzoek ook lokale bestuurders en bewoners beter betrokken bij mogelijke winning naar schaliegas. Kamp gaat bekijken hoe lokale overheden meer invloed kunnen krijgen bij het vaststellen van voorwaarden waaronder vergunningen voor opsporing en mogelijke proefboringen worden afgegeven.
De tijd van het onderzoek wordt verder gebruikt om met onder meer met drinkwaterbedrijven en de mijnbouwsector te kijken hoe boortechnieken kunnen worden verbeterd, zodat risico’s voor het grond- en oppervlaktewater kunnen worden voorkomen.
Kamp is tot zijn besluit gekomen na overleg met de Commissie Milieueffectrapportage (MER). Grofweg een kwart van Nederland zal onderwerp van onderzoek zijn. Pas na het onderzoek gaat Kamp weer opsporingsvergunningen in behandeling nemen. Met de drie locaties (in Noord-Brabant en de Noordoostpolder) waar mogelijk proefboringen zouden komen, wordt afgesproken dat gedurende het onderzoek geen stappen meer worden gezet.
De winning van schaliegas, dat diep in de bodem zit opgesloten in kleisteenlagen, is omstreden omdat er onder meer schade aan het milieu kan ontstaan. Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde eerder al dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar vervuild kunnen raken.