Buitenland

Duitse Groenen: Staat moet ook regenbooggezin omhelzen

BONN. Als het aan het Bondsdaglid Katja Dörner van de Groenen ligt, wordt het pas ingevoerde verzorgingsgeld voor gezinnen direct weer afgeschaft. „Dat kan beter in de kinderopvang worden geïnvesteerd.”

17 September 2013 17:02Gewijzigd op 15 November 2020 05:52

Dörner (1976) is kandidaat in Bonn, in het Rijnland. Dat is de streek waar de volkscultuur nog rooms gekleurd is en de CDU vanouds diep geworteld. De laatste jaren zijn er al wel enkele sociaaldemocratische SPD’ers gekozen, maar het is „zeer onwaarschijnlijk” dat een kandidaat van de Groenen hier de meerderheid in een district wint, aldus Dörner.

In 2009 kwam Dörner dankzij een verkiesbare plaats op de partijlijst (de ”Zweitstimme”) in de Bondsdag.

Sinds kort hebben in Duitsland kinderen onder de 3 jaar recht op een plek in de kinderopvang. Probleem is echter dat er te weinig plaatsen zijn. „Er is een schreeuwende behoefte aan plaatsen” meent Dörner. „Bovendien moet de kwaliteit dringend worden verbeterd.”

De Groenen willen dat bekostigen met de miljoenen van het verzorgingsgeld. „Het ”Betreuungsgeld” werkt als een premie om kinderen uit de opvang te houden. In Noor­wegen heeft men deze regeling juist afgeschaft. Het zorgde er daar voor dat kinderen uit gezinnen met een achterstand helemaal niet meer in de opvang kwamen. Dan missen wij een van de doelen van de kinderopvang, namelijk dat deze ook de vorming van kinderen ten goede komt.”

Door het verzorgingsgeld kunnen gezinnen zelf voor opvang kiezen. Is keuzevrijheid voor u belangrijk?

„Natuurlijk, daar gaat het om. Die keuzevrijheid hebben gezinnen momenteel echter niet. De opvangplaatsen lijden onder kwaliteitsgebrek en bovendien zijn er te weinig. Verder weten we uit onderzoek dat ouders zelf liever een goede opvang hebben dan die 150 euro per maand.”

Een andere grief van Dörner is dat de regeling ouders met een hoog inkomen voortrekt. „Dat zie je niet direct, maar wel als je de belastingeffecten berekent. Wij vinden dat onrechtvaardig. Voor de staat moeten kinderen allemaal evenveel waard zijn.”

Een leus van de Groenen is „niet het huwelijk, maar het gezin te ondersteunen.” De Duitse grondwet zegt dat de staat „huwelijk én gezin” moet beschermen. Waarom stelt u die twee tegenover elkaar?

„Wij stellen huwelijk en gezin niet tegenover elkaar, maar zetten veeleer de kinderen in het middelpunt. Vandaag zijn er gehuwde en niet-gehuwde ouders, regenboogfamilies en andere vormen. De kinderen uit deze gezinnen hebben gelijke rechten.

Ons belastingsysteem kent het voor getrouwden voordelige splitsingsstelsel. Dat geldt voor kinderloze echtparen, maar niet voor ongehuwde stellen met kinderen. Om gezinnen echt te ondersteunen, moet je dat veranderen.”

De achtergrond van het huidige beleid kan zijn dat huwelijken stabieler zijn en daarom vanuit de staat bekeken wenselijk zijn.

„Het zou wenselijk zijn dat huwelijken inderdaad stabiel zijn, maar dat is onjuist. Een derde van de echtparen scheidt.

De staat moet het gezin gewoon breder definiëren. Ook kanselier Merkel zegt dat alles een gezin is waar men verantwoording voor elkaar neemt, maar het belastingstelsel heeft ze niet aangepast.”

Hoe ervaart u de onthullingen waaruit blijkt dat uw partij in de jaren tachtig pleitte voor vrijheid voor pedofilie?

„Mijn eerste reactie was: dat is in mijn partij onmogelijk. Maar toen er meer aan het licht kwam, moest ik erkennen dat de onthullingen waar waren.

Ik ben blij met de manier waarop de partijleiding dit heeft opgelost, namelijk door een onafhankelijk wetenschapper om onderzoek te vragen. Het duurt nog tot volgend jaar voor we alles weten. Uit reacties weet ik dat kiezers dit waarderen. Ik reken daarom niet op een afrekening.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer