Politiek

Kabinet ontziet werk en onderwijs

DEN HAAG (ANP). Het kabinet bezuinigt volgend jaar 6 miljard euro extra om zijn begroting te saneren, maar werkgelegenheid, ondernemerschap en onderwijs worden zo veel mogelijk ontzien. Dat staat in de miljoenennota voor 2014, die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

17 September 2013 15:46Gewijzigd op 15 November 2020 05:52

Ook kunnen bestaande vermogens straks beter worden benut om schulden te verminderen en om te investeren, schrijft Dijsselbloem in de eerste miljoenennota van het huidige kabinet. Zo wordt het tijdelijk mogelijk meer geld te schenken en kunnen gouden handdrukken in stamrecht-bv’s fiscaal vriendelijk worden opgenomen. Dat is goed voor economie en schatkist.

Met pensioenfondsen, verzekeraars en banken gaat het kabinet bovendien een Nederlandse investeringsinstelling oprichten. Die moet geld steken in onder meer woningmarkt, infrastructuur, onderwijs en zorg.

Dijsselbloem wijst verder op de diverse akkoorden die het kabinet heeft gesloten met oppositiefracties en maatschappelijke organisaties voor het hervormen van de arbeidsmarkt, de zorg- en de energiesector.

De minister benadrukt dat de financiële crisis forse kwetsbaarheden in de Nederlands economie heeft blootgelegd. Hoge economische groei ging gepaard met de opbouw van schulden. Burgers, overheid en bedrijven moeten daarom hun financiën op orde brengen. Daarbij zijn werken aan duurzame economische groei, het saneren van de schatkist en een evenwichtige inkomensverdeling de pijlers van het beleid.

Het kabinet bezuinigt vooral door ingrepen in zorg, sociale zekerheid en overheidssector. Ook gaan de lasten opnieuw omhoog. De koopkracht daalt volgens de allerlaatste cijfers met gemiddeld 0,25 procent in 2014. De economische groei komt volgend jaar uit op een half procent.

Het begrotingstekort bedraagt in 2014 3,3 procent, meldt Dijsselbloem. Dat is meer dan de EU-limiet van 3 procent. Zonder extra bezuinigingen zou het tekort 3,9 procent hebben bedragen. In geld uitgedrukt bedraagt het tekort 20 miljard euro. Dat is 55 miljoen per dag.

De staatsschuld loopt volgend jaar op van 75 naar 76,1 procent van het bruto binnenlands product. Het gaat om een bedrag van 466 miljard. Per Nederlander is dat 28.000 euro. De rente die de overheid kwijt is op de overheidsschuld bedraagt volgend jaar 11,1 miljard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer