Economie

FNV komt met looneis van 3 procent

BUNNIK (ANP) - De FNV komt volgend jaar met een looneis van 3 procent om de koopkracht zoveel mogelijk in stand te houden. Dat heeft de vakorganisatie maandag bekendgemaakt.

16 September 2013 17:18Gewijzigd op 15 November 2020 05:51
Het hoofdkantoor van de FNV in Amsterdam. beeld ANP
Het hoofdkantoor van de FNV in Amsterdam. beeld ANP

„Met een inflatie van 2,75 procent en jaren koopkrachtverlies voor mensen is 3 procent een hele verantwoorde maximale looneis. Zo kunnen bouwvakkers, metaalwerkers en verpleegkundigen weer even ademhalen en vertrouwen krijgen. Koopkracht, kwaliteit van werk, en banen, daar gaat het om”, aldus Mariette Patijn, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid, in een toelichting.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de looneis onverantwoord hoog. „De FNV gaat volledig voorbij aan het feit dat het in grote delen van de economie nog steeds slecht gaat. Terwijl er voorzichtige, eerste tekenen zijn van herstel komt de FNV met een onverantwoorde looneis”, reageerde de woordvoerder van VNO-NCW.

Voor dit jaar zette de grootste vakorganisatie in op een loonsverhoging van 2,5 procent. Werkgeversvereniging AWVN constateerde vorige week dat de gemiddelde loonstijging van de tot en met augustus afgesloten cao-akkoorden 1,4 procent bedraagt.

De FNV zegt in 2014 ook de mogelijkheid te willen benutten de looneis nivellerend in te zetten, en kiest dan voor centen in plaats van procenten. Als iedereen er bijvoorbeeld 300 euro bijkrijgt, is de loonsverhoging voor mensen met weinig loon percentueel hoger, aldus de FNV.

Bij de looneis van 3 procent wil de FNV in zoveel mogelijke cao’s vastleggen dat gelijk werk ook gelijk loon betekent, ongeacht de contractvorm. Ook wil de bond de jeugdlonen afschaffen en topbeloningen aanpakken.

De vakorganisatie kondigt verder aan een campagne te starten tegen de extra, „desastreuze” bezuinigingen van het kabinet. FNV-voorzitter Ton Heerts: „Er moet nu verder worden geïnvesteerd in banen en mensen, als je ziet dat er in 2014 bijna honderdduizend werklozen bijkomen. Deze extra bezuinigingen zijn ook niet goed voor het consumentenvertrouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer