Economie

„Verzekeraars weinig oog voor duurzaamheid”

AMSTERDAM (ANP). Grote Nederlandse verzekeraars hebben in hun investeringsbeleid nauwelijks oog voor duurzaamheid, terwijl over dit onderwerp wel veel internationale richtlijnen bestaan. Dat staat in een maandag gepubliceerd onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, een initiatief van onder meer Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en de Dierenbescherming.

16 September 2013 10:18Gewijzigd op 15 November 2020 05:50

De initiatiefnemers, die in 2009 ook de Eerlijke Bankwijzer oprichtten, namen het investeringsbeleid bij tien levensverzekeraars onder de loep: ING, Achmea, SNS Reaal, ASR, Delta Lloyd, Aegon, Allianz, APG, Legal&General en Generali.

Het bleek dat voor thema’s als klimaatverandering, gezondheid, natuur en dierenwelzijn vaak amper aandacht is bij een besluit om in een bepaalde onderneming te beleggen. En voor beleid op mensenrechten scoorden slechts twee verzekeraars ‘goed’, waar de rest niet verder kwam dan ‘zeer slecht’ tot ‘onvoldoende’.

„Van verzekeraars mag worden verwacht dat zij alle breed gedragen internationale verdragen, standaarden en initiatieven voor duurzame ontwikkeling naleven”, vindt projectleider Titus Bolten. „Gelukkig zijn er ook een paar uitschieters naar boven”, zegt hij. „Zoals de 9 voor het beleid van ASR op het gebied van wapens, en de 9 van ING voor haar beleid op arbeidsrechten. Die kant moet het op.”

Het onderzoek focuste zich op levensverzekeraars omdat zij over de lange termijn beleggen en als aandeelhouders invloed kunnen uitoefenen op de bedrijven waarin zij investeren.

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat er nog verbeterpunten zijn, maar betreurt het dat de Eerlijke Verzekeringswijzer de indruk wekt dat verzekeraars bijna niets doen aan het thema duurzaamheid. „Dat is niet waar. Binnen het Verbond hebben wij bijvoorbeeld een Code Duurzaam Beleggen.”

De zegsman wijst erop dat de onderzoekers alleen gebruik hebben gemaakt van openbare bronnen. „Verzekeraars doen echter veel meer dan dat er op hun website gepubliceerd staat. Die informatie is niet in deze studie opgenomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer