Economie

Econoom Jacobs: CPB is te optimistisch

AMSTERDAM (ANP). Het Centraal Planbureau (CPB) is waarschijnlijk te optimistisch bij zijn voorspellingen over de effecten van het nieuwe bezuinigingspakket. Dat stelde econoom Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit Rotterdam zondag in een eerste reactie op de nieuwe ramingen van het CPB.

16 September 2013 06:46Gewijzigd op 15 November 2020 05:50
beeld ANP
beeld ANP

„Het CPB heeft de groei de afgelopen jaren stelselmatig overschat en ik verwacht dat de ramingen over de groei, de consumptie, de investeringen en de werkloosheid nu ook te optimistisch zijn”, aldus Jacobs. De econoom wees er daarbij op dat het totale pakket bezuinigingen en lastenverzwaringen van 12 miljard euro nauwelijks kleiner is dan dat van vorig jaar.

„Het CPB waarschuwt zelf al voor mogelijke tegenvallers bij de consumptie. Die hebben zich de laatste jaren steeds voorgedaan. Ik verwacht dat die tegenvallers komen en dat de werkloosheid nog verder oploopt dan dat nu al wordt voorspeld.”

Zijn collega-hoogleraar Sylvester Eijffinger (universiteit van Tilburg) noemde de ramingen ook „rijkelijk optimistisch”. „Ik vrees dat deze cijfers niet uitkomen”, stelde hij. „Ik verwacht dat in het voorjaar al zal blijken dat de groei lager uitkomt dan 0,5 procent.”

Eijffinger wees op de nare gevolgen van een lagere groei voor het overheidstekort. Bij een lagere groei komen er minder belastinginkomsten binnen, terwijl de uitgaven aan bijvoorbeeld uitkeringen toenemen. Daardoor zal het tekort volgend jaar hoger zijn dan nu wordt voorspeld. „Dan krijgen we dus weer een bezuinigingsoperatie en komen we steeds meer in een vicieuze cirkel, waarbij je blijft bezuinigen zonder dat het tekort terugloopt.”

Volgens de Tilburgse econoom kan het probleem alleen met structurele hervormingen van bijvoorbeeld de huizenmarkt, de pensioenen en de arbeidsmarkt worden opgelost. „Dat wil Brussel ook. Maar dan moeten VVD en PvdA het wel eens zijn over de belangrijkste zaken en dat zijn ze niet.”

Het planbureau verwacht dat de economie volgend jaar met 0,5 procent groeit, na een krimp met 1,25 procent dit jaar. De groei valt echter lager uit als de uitgaven van consumenten sterker achteruitgaan dan wordt verwacht. Het CPB rekent vooralsnog op een krimp van de consumptie met 1 procent in 2014. Daarmee gaan de bestedingen van consumenten voor het vierde achtereenvolgende jaar omlaag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer