Gemeenten in de knel door schuldhulpverlening
Kortingen van het Rijk op gelden voor bijzondere bijstand en armoedebeleid, zetten een goede hulpverlening van gemeenten aan mensen met schulden onder druk. Het Rijk dwingt gemeenten te bezuinigen of geld uit andere potjes te halen.
De wachtlijsten voor schuldhulpverlening worden langer, gemeenten bezuinigen op budgetbegeleiding en doen minder aan preventie, blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van het Landelijk Platform Integrale Sschuldhulpverlening.
Het onderzoek, samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), laat zien dat het aantal meldingen voor hulpverlening dit jaar met eenderde is toegenomen. Bij een Kredietbank, de Sociale Dienst of het maatschappelijk werk hebben zich dit jaar al 137.000 huishoudens gemeld. In 2001 waren dat er nog 78.000.
Door de recessie is er minder kans op werk, terwijl de hoge uitgaven blijven. Omdat het makkelijk is om geld te lenen, kopen huishoudens makkelijker op afbetaling. Ook de bekendheid met de hulpverlening zorgt voor extra aanvragen. Bovendien zijn de schuldeisers harder geworden in het terughalen van hun geld en in het voeren van reclame omdat ook zij last hebben van de recessie en klanten lokken.
Gemeenten hebben te weinig in kas om te besteden aan het voorkomen van schuldproblemen bij hun inwoners. Geld voor gedragsverandering hebben ze niet. Huishoudens met problematische schulden worden eerder verwezen naar de Wet schuldsanering waardoor er meer druk op dit duurdere traject komt te staan. Gemeenten bezuinigen ook door bepaalde groepen uit te sluiten van hulpverlening, bijvoorbeeld huishoudens met een inkomen hoger dan 120 procent van de bijstandnorm. Verder lopen de schulden op door de lange wachtlijsten bij de hulpverleners.
LET OP E M B A R G O