Geen afvalstook in Maasvlakte-centrale
De Raad van State heeft een streep gezet door de plannen van EON elektriciteitscentrale op de Maasvlakte om gevaarlijk afval met de steenkolen mee te stoken.
De verbanding levert een te grote uitstoot van gevaarlijke stoffen, zoals kwik, arseen en cadmium, zo oordeelt het rechtscollege in een woensdag gepubliceerde uitspraak. Die vernietigde de milieuvergunning van EON en Biomass BV. De bedrijven hadden de nieuwe milieuvergunning nodig om per jaar 288.000 ton (gevaarlijk) brandbaar afval te gaan meeverbranden. Op die manier wilden ze besparen op het gebruik van steenkool (184.000 ton minder).
Dat moest behalve geldbesparing ook een vermindering van de uitstoot van het broeikasgas CO2 opleveren.
Toch waren een aantal milieuorganisaties en bewonersorganisatie Verontruste Burgers van Voorne niet blij met de plannen. Zij vreesden dat het meestoken van het afval tot een behoorlijke toename van de uitstoot van het gevaarlijke fijne stof en van giftige zware metalen zou leiden. De Raad van State is het helemaal eens met deze organisaties wat betreft de giftige stoffen.
Overigens heeft het rechtscollege in een andere uitspraak alle wezenlijke bezwaren tegen de verspreiding van fijn stof door overslagbedrijf EMO op de Maasvlakte afgewezen. Daardoor mag het bedrijf met 7,9 hectare uitbreiden.
In een woensdag gepubliceerde uitspraak oordeelt het rechtscollege dat de provincie Zuid-Holland voldoende streng voor EMO is geweest met haar milieueisen om de verspreiding van fijn stof te voorkomen. De Zuid-Hollandse Milieufederatie en de gemeente Westvoorne vonden de eisen niet ver genoeg gaan.