Fijnproevers tijdens kampioenschap palingroken
Fijnproevers zijn het, die palingrokers. De gerookte paling uit de viswinkel vinden ze maar niets. Daarom kopen of vangen ze zelf hun verse paling en roken de vis in hun zelfgebouwde rookoven. Zaterdag gingen de palingrokers in Kortenhoef de strijd met elkaar aan tijdens de twintigste editie van het Nederlands Kampioenschap Palingroken.
De vraag was natuurlijk wie de lekkerste vis uit zijn oven haalde. Daarbij komt heel wat kijken. Hoe lang laat je de paling in het zoutbad liggen? Gebruik je hout van eik, beuk, els, kers of liever van een iep? Hoe hoog laat je de temperatuur stijgen in de oven? Hoe lang laat je de paling de oven hangen? Iedere roker heeft zijn eigen recept en zijn eigen –geheime– rookmethode.
Veel van de deelnemers komen uit plaatsen rond de voormalige Zuiderzee. De winnaar woont in Enkhuizen, nummer 2 in Harderwijk en de derde prijs ging naar een Puttenaar, allemaal plaatsen rond wat ooit de Zuiderzee heette. Het IJsselmeer is nog een van de weinige plaatsen waar op grote schaal wilde paling gevangen wordt. Overigens wordt voor het kampioenschap gekweekte paling gebruikt, omdat de wilde palingstand al jaren terugloopt.
Gekweekt of niet, na een uurtje roken kon de jury de eerste paling proeven. En niet alleen de juryleden genoten, ook de tientallen toeschouwers lieten zich niet onbetuigd. Ze lieten zich de aal goed smaken.