Week van waarheid voor Syriëbeleid Obama
WASHINGTON/VILNIUS (ANP/RTR/DPA). De Amerikaanse president Barack Obama en zijn staf zetten de komende dagen alles op alles om de Senaat en het Huis van Afgevaardigden achter hun Syriëbeleid te krijgen. Niet alleen vinden er vele gesprekken met de volksvertegenwoordigers plaats en zijn aan Senatoren gruwelijke beelden getoond van de vermeende gifgasaanval bij Damascus van ruim 2 weken geleden, maar ook probeert de president hen onder druk te zetten door zich tot het volk te richten.
Obama geeft maandag interviews aan de zes belangrijkste Amerikaanse tv-stations en spreekt dinsdagavond (Amerikaanse tijd) het volk toe. De president is ervan overtuigd dat de Syrische regering gifgas heeft gebruikt en wil haar met beperkte militare acties straffen. Hij heeft de volksvertegenwoordigers om instemming gevraagd, ook al hoefde hij dat als opperbevelhebber van de strijdkrachten niet te doen.
De buitenlandcommissie van de Senaat heeft al ingestemd met militaire acties, maar de stemverhouding (tien tegen zeven) gaf aan dat lang niet iedere volksvertegenwoordiger hem steunt. De voltallige Senaat zal naar verwachting woensdag of donderdag stemmen, waarna het Huis van Afgevaardigden aan de beurt is. Daar hebben de Republikeinen de meerderheid, maar de Republikeinse voorzitter van het Huis, John Boehner, en de fractievoorztter van de Republikeinen, Eric Cantor, hebben gezegd de Democratische president te steunen. Het volk is volgens alle peilingen tegen.
Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die zich de afgelopen tijd heeft laten kennen als groot voorstander van militaire acties, sloot zondag in Parijs niet uit dat de VS alsnog terugkeren naar overleg in de VN-Veiligheidsraad. Dat sluit aan bij wat veel landen, waaronder Europese bondgenoten van de Amerikanen, willen. De raad heeft door verzet daartegen van Rusland en China het optreden van de Syrische regering nooit veroordeeld.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-landen riepen de VS zaterdag tijdens beraad in de Litouwse hoofdstad Vilnius op het rapport van de VN-inspecteurs af te wachten. Die gaan na of er ruim 2 weken geleden inderdaad gifgas is gebruikt. Hun rapport wordt mogelijk eind komende week gepubliceerd. De EU-ministers waren het erover eens dat er naar alle waarschijnlijkheid een gifgasaanval heeft plaatsgevonden en dat dat een ernstige schending van de mensenrechten en een oorlogsmisdaad is.