Cultuur & boeken

Bibliotheek eert W. G. van de Hulst sr.

Af en toe bladert een moeder door de tentoongestelde boekjes. Soms komt er een oudere gericht op af. De bibliotheek van Rhenen eert deze maand de kinderboekenschrijver W. G. van de Hulst, die op 31 augustus een halve eeuw geleden overleed. „Een kind kan zijn boeken meebeleven.”

Gijsbert Wolvers
6 September 2013 18:04Gewijzigd op 15 November 2020 05:41
Een aantal boekjes en grote poster vormen een onderdeel van de expositie over het leven en werk van W. G. van de Hulst sr. in Rhenen. ”Hij heeft heel hard gewerkt. Hij schreef eerst alles in het klad, daarna in het net." Beeld RD
Een aantal boekjes en grote poster vormen een onderdeel van de expositie over het leven en werk van W. G. van de Hulst sr. in Rhenen. ”Hij heeft heel hard gewerkt. Hij schreef eerst alles in het klad, daarna in het net." Beeld RD

Het is woensdag­middag in de bibliotheek van Rhenen. Moeders in broek of rok zoeken met hun kinderen boeken uit. „Mama, mag ik ook een boek?” „Even wachten, schat, mama is bijna klaar en dan ga ik met jou zoeken.”

Een werk van de kinderboekenschrijver W. G. van de Hulst (1879-1963) zal daar niet meer bij zitten. „Onze boeken zijn hooguit tien jaar oud”, zegt jeugdbibliothecaris Thea Verhagen.

Nog altijd is W. G. van de Hulst in protestants-christelijke kring bekend. Titels als ”Voetstapjes in de sneeuw”, ”Peerke en zijn kameraden”, ”Willem Wijcherts”, ”Rozemarijntje” en ”In de Soete Suikerbol”, spreken velen tot de verbeelding. Dat laatste boek verscheen ooit als strip in deze krant.

Kannetje

De regiobibliotheek in Rhenen heeft september uitgeroepen tot W. G. van de Hulstmaand. Het idee om een tentoonstelling in te richten, kwam van Van de Hulstverzamelaar en -kenner Annemarie Fokker uit Hendrik-Ido-Ambacht, zegt Verhagen. De bieb ging daarop in, omdat Van de Hulst „veel herkenning oproept, met name in christelijke kring.”

De expositie bestaat uit twee vitrinekasten met snuisterijen uit de verzameling van Anne­marie Fokker. Zoals een emaillen kannetje met daarbij het citaat: „En het kannetje zei: „Kloek””, uit ”Het huisje in de sneeuw”. Een klompje staat symbool voor het boek ”Het klompje dat op het water dreef”, uit 1948.

In de vitrinekasten ook een aantal eerste uitgaven van Van de Hulst, een letterdoos uit het verre verleden. Vertalingen in het Duits, Engels, Zweeds en Deens ontbreken niet. Niet alles ligt achter glas. Fokker exposeert én verkoopt dubbele exemplaren uit haar verzameling. Zo kunnen bezoekers ze inzien en –indien gewenst– aanschaffen. Deeltjes uit de serie ”Voor onze kleintjes”, uit de jaren 50 en de gelijknamige reeks uit de jaren 70, verwisselen voor een paar euro van eigenaar.

Een oudere vrouw zoekt ”Peerke en zijn kameraden”. „Oh, hier ligt het”, roept ze verheugd. Een grote Bruun de Beer kijkt vanaf een grote stapel Gouden Voorleesboeken en Rozemarijntjes afwachtend toe.

Poster

Verzamelaar Piet van Hulst is speciaal vanuit Papendrecht naar Rhenen gekomen om de tentoonstelling te bekijken en –vooral– een poster van de expositie te bemachtigen. „Ik spaar alle drukken van alle uitgaven van Van de Hulst”,zegt hij enthousiast. „Ik heb al 3200 exemplaren en moet er nog 1400.” Daarvoor struint hij boeken- en rommelmarkten af om ontbrekende exemplaren op de kop te tikken. Het aantal aanwinsten varieert per keer van één tot een stuk of tien. „In Elspeet, een echte reformatorische markt, had ik er onlangs zelfs 21.”

Van Hulst is zo fanatiek geraakt doordat hij als ongelovig jongetje met Kerst vaak boekjes van Van de Hulst kreeg op de hervormde zondagschool. Zo snoof hij de gunnende godsdienstige sfeer in de Van de Hulstboekjes op.

Zoals Piet van Hulst zijn Van de Hulstboeken via de zondagsschool kreeg, zo verging het duizend anderen. In een vitrinekast ligt een groen inlegvelletje: „Geschenk voor Heino Boer, uitgereikt door zondagschool Zoekt den Heere Leerbroek.”

Christelijke waarden

Een kroontjesvulpen ligt ook in een kast; niet de originele van de auteur. „Van de Hulst, hoofd­onderwijzer, heeft erg hard gewerkt. Hij schreef eerst alles in het klad, daarna in het net”, aldus Annemarie Fokker desgevraagd.

In Rhenen plaatste ze negen panelen met informatie over leven en werk van de door haar geliefde auteur. Diens sterke punt was dat hij zich in een kind kon verplaatsen, meent Fokker. „Dat kan de gebeurtenissen meebeleven. De boeken zijn daarom ideaal om voor te lezen.”

Daarnaast waardeert ze de christelijke waarden en normen in de boeken. „Wat dat betreft is het jammer dat de officiële herdenking Van de Hulst meer in de literaire hoek wil plaatsen.”

Of Van de Hulst nog van deze tijd is? „Enerzijds natuurlijk niet. Hij schreef van het begin tot de jaren 60 van de vorige eeuw. Anderzijds toont hij tijdloze elementen: de strijd van kinderen tegen onrecht en vreugde over rechtvaardigheid en getoonde moed. Dat mis ik helaas een beetje bij veel van de huidige christelijke kinderboekenschrijvers.”

Annemarie Fokker houdt op 19 september een lezing over het werk en de betekenis van W. G. van der Hulst sr. in de regiobibliotheek, Bantuinweg 2 in Rhenen. Aanmelding vooraf is vereist via rhenen@rbzout.nl, 0317-613236 of aan de balie. Kosten: € 2,50 per persoon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer