Politiek

Schultz helpt New York bij strijd tegen water

DEN HAAG/NEW YORK (ANP). Natuurlijk is er veel geld te verdienen met de Nederlandse kennis en kunde over water. Maar ons land heeft ook de morele plicht om andere landen te helpen bij hun gevecht tegen het almaar stijgende water. Deze overtuiging brengt minister Melanie Schultz van Haegen (Water) de hele wereld over. Maandag en dinsdag is ze daarom aanwezig op een conferentie in New York.

6 September 2013 11:36Gewijzigd op 15 November 2020 05:40

„De waterproblematiek is een van de grootste vraagstukken van de komende tijd. Het ene land kampt met te weinig water, het andere met te veel. Wij weten daar veel van en kunnen dus helpen. Niet alleen omdat het wat oplevert, maar ook omdat het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid is”, stelt de minister voorafgaand aan de top.

Nederland strijdt al jaren met dijken en dammen tegen het water, maar in andere landen is dat nog relatief nieuw. Onder meer door klimaatverandering en de stijgende zeespiegel heeft ook New York het moeilijk. „In zo’n stedelijk gebied kun je niet zomaar een nieuwe dijk neerleggen. Dan moet je de bebouwing combineren met de waterveiligheid.”

En op dat gebied kan New York van Nederland leren, denkt Schultz. „In Scheveningen moesten we de zeewering versterken. Je kunt mensen dan niet vertellen dat ze een hele grote duin op de boulevard krijgen. Dus uiteindelijk is dat een brede boulevard geworden, die ook als dijk wordt gebruikt. En in Katwijk kijken we nu of we een parkeergarage in een dijk kunnen krijgen. Dat soort creatieve oplossingen zijn ook in New York nodig”, zegt de minister.

Om New York verder te helpen met de wederopbouw na de verwoestende orkaan Sandy ‘leende’ Schultz een hoge ambtenaar van haar ministerie uit aan een Amerikaans ministerie. Henk Ovink werkt nu als adviseur van minister Shaun Donovan. „Zijn rapport is nu klaar en ik vind het belangrijk om bij de presentatie daarvan te zijn”, aldus Schultz.

Echte grote klussen zijn in de Verenigde Staten moeilijk binnen te halen, omdat er wetgeving is die de eigen bedrijven voorrang geeft. Ingenieursbureaus zijn er wel aan de slag, maar die verdienen niet zulke grote bedragen als aannemers en baggeraars. Toch is het goed om in New York aanwezig te zijn. „Andere landen zien dat als een positieve aanbeveling. En daar kunnen we waarschijnlijk wel aan de slag.”

Maandag is Schultz erevoorzitter en geeft ze een speech op de conferentie. Verder spreekt ze onder meer met de Rockefeller Foundation, een grote investeerder. En ook is er een afspraak met het stadsbestuur van New York.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer