Opinie

Campagne ”Seks is leuk” slaat plank volledig mis

De jongerenorganisatie van GroenLinks slaat de plank volledig mis met haar campagne die erop is gericht seksualiteit in de biblebelt bespreekbaar te maken, reageert Kees Ritmeester.

Kees Ritmeester
4 September 2013 21:01Gewijzigd op 15 November 2020 05:38
Beeld ANP
Beeld ANP

Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, wil seksualiteit in de biblebelt bespreekbaar maken. (RD 24-8). Met het oog daarop begint ze een speciale reclamecampagne met veel bloot die op verschillende plaatsen in Nederland te zien zal zijn. Ik noem vier redenen waarom deze campagne haar doel voorbijschiet.

In de eerste plaats levert Dwars met deze posters een bijdrage aan de pornoficatie van Nederland. Het levert kinderen en jongeren een verwrongen beeld van seksualiteit op.

De primaire doelgroep van deze campagne betreft de jongeren. Helaas krijgen ook jonge kinderen die op de basisschool zitten de publieke beelden opgedrongen. Zij zijn daar gezien hun seksuele ontwikkeling nog helemaal niet aan toe.

Als je als ouder met je kind langs deze afbeeldingen rijdt, heb je vervolgens weinig keus. Je kunt namelijk niet niet-opvoeden. De beelden negeren, betekent dat dit blijkbaar normaal is. Je zult het gesprek moeten aangaan, of je kinderen er nu aan toe zijn of niet.

Vragen die dan helpen zijn: Wat vind je van deze afbeeldingen? Zou jij zo op de foto willen staan? Naar aanleiding van de antwoorden met kinderen/jongeren kun je dan het gesprek aangaan over hoe mooi de gave van seksualiteit is.

Scholen

In de tweede plaats vraag ik me af hoe Dwars aan het beeld komt dat jongeren in de biblebelt minder over seksualiteit praten dan jongeren buiten de biblebelt. In de biblebelt zijn in de achterliggende jaren juist veel initiatieven ontplooid om het gesprek over seksualiteit op een mooie en integere manier op gang te brengen.

Ik denk dan aan de vele boeken die verschenen zijn en de aandacht voor dit onderwerp op jeugdverenigingen en clubs. Als laatste noem ik de lessen die op de scholen gegeven worden rond bijvoorbeeld de methode ”Wonderlijk gemaakt”.

Er is een goede start gemaakt en daar zullen we zeker een vervolg aan geven. Het verrast me dat Dwars zich geroepen voelt om een bijdrage te leveren aan het entameren van het gesprek in de biblebelt. De manier waarop zal Dwars geen leden opleveren, verwacht ik. Eerder de nodige weerstand.

Trouw

In de derde plaats blijkt uit onderzoek dat zes van de tien meisjes weleens tegen hun zin seksuele handelingen verrichten. In verreweg de meeste gevallen werden ze hiertoe overgehaald, gemanipuleerd, gechanteerd of gedwongen door jongens.

De campagne suggereert dat Dwars het gesprek over seksualiteit op gang wil brengen. De posters stralen het tegendeel uit van het in gesprek gaan met elkaar. Ze bevestigen het beeld dat je seksualiteit moet dóén in plaats van het gesprek hierover te voeren.

Duurzaam

”Last but not least”: in de achterliggende decennia is de volgorde in de ontwikkeling van een relatie veranderd. Psychiater Bram Bakker gaf dit recent aan in een reportage bij de NTR-academie. Vroeger dronk je eerst een glaasje thee, at je samen en praatte je ondertussen heel wat af. In het vertrouwen dat daar ontstond, kreeg seksualiteit vanzelf een natuurlijke plek, aldus Bakker. Op die manier ontstonden er (en ontstaan er) duurzame, stevige relaties die tegen een stootje kunnen.

In de huidige context start je met seksualiteit, in plaats van met liefde, aangespoord door de overal aanwezige prikkels. Trouw zijn aan elkaar, knokken voor een diepgaande relatie is bepaalt geen vanzelfsprekendheid meer.

Leefregel

Samengevat. Met deze campagne bewijst Dwars Nederland en zeker de biblebelt bepaald geen dienst. Er zal zeker over de campagne gepraat worden. Het is alleen de grote vraag of het gesprek gaat over het onderwerp dat Dwars op de agenda wil zetten. In mijn optiek bevestigt Dwars juist de bestaande beelden in plaats van hier het gesprek over te starten.

Met Dwars deel ik de mening dat het noodzakelijk is om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Ik zou jongeren en ook ouderen ertoe willen oproepen om onderling het gesprek aan te gaan over het omgaan met seksualiteit in onze verseksualiseerde maatschappij. Seksualiteit wint aan diepgang als je er taal aan kunt geven.

Vanuit mijn christelijke levensvisie ben ik God dankbaar voor de mooie leefregel die Hij gaf. Twee mensen mogen naar elkaar toe groeien. Elkaar steeds beter leren kennen, zowel lichamelijk als geestelijk. Wat uiteindelijk uitmondt in een duurzame relatie waarin seksualiteit een van de intense bindmiddelen is.

De auteur is manager van pabo Driestar Hogeschool en eindredacteur van de lesmethode ”Wonderlijk gemaakt”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer