Verdacht van vergiftiging
Titel:
”Achtervolgd door twijfel”
Auteur: Terri Blackstock
Uitgeverij: Voorhoeve, Kampen, 2003
ISBN 90 297 1733 5
Pagina’s: 394
Prijs: € 18,95. Dezelfde locatie, overwegend dezelfde personen en een vergelijkbare plot. ”Achtervolgd door twijfel” lijkt sprekend op het eerste boek van Terri Blackstock, ”Eigen Rechter”. Opnieuw heeft een moordenaar het gemunt op het leven van een man in Newpointe. Opnieuw gaat de politie op zoek naar zijn (of haar) identiteit. Maar tastten de agenten in ”Eigen Rechter” tot de laatste bladzijde volledig in het duister, in ”Achtervolgd door twijfel” lijkt het een uitgemaakte zaak: Celia Shepherd is de dader. Of niet?
De verhaallijn van de thriller is kort samen te vatten: Het slaperige stadje Newpointe in het Amerikaanse Louisiana wordt opgeschrikt als politieagent Stan Shepherd vergiftigd wordt. Wie heeft het op zijn leven gemunt en waarom? Zijn vrouw Celia is de belangrijkste verdachte. Haar eerste echtgenoot is namelijk ook om het leven gekomen door vergiftiging. Ook toen werd Celia verdacht, maar door een vormfout kwam ze vrij, zonder dat de zaak ooit opgehelderd werd. Deze keer is er bovendien een duidelijk motief: Celia’s oude vlam is teruggekeerd in Newpointe. Het lijkt een uitgemaakte zaak, maar Celia’s advocaat, Jill Clark, vindt dat de puzzelstukjes te goed passen en gaat op onderzoek uit.
Tijdens de zoektocht naar de dader sluit het net van aanwijzingen zich echter alleen maar dichter rond Celia. Bijna iedere inwoner van Newpointe -zelfs Stan Shepherd- gaat aan haar onschuld en aan haar geloof twijfelen. Ook de plaatselijk dominee, Nick Foster, -weer een oude bekende uit ”Eigen rechter”- weet niet meer wat hij van Celia moet denken en heeft grote moeite om op een bijbelse manier met de zaak om te gaan.
Te midden van alle verdenkingen blijft Celia op God vertrouwen. Als ze in de gevangenis belandt, vindt ze zelfs de kracht om God te loven, met als gevolg dat haar atheïstische tante Aggie -opnieuw een oude bekende- over het geloof gaat nadenken.
De weinig verrassende verhaallijn over de zoektocht naar de moordenaar wordt zo steeds onderbroken door fragmenten waarin mensen worstelen met hun geloof en met de leiding van God. Regelmatig komen daarbij concrete bijbelteksten aan bod. Vaak zijn uit die gedeelten goede geloofslessen te leren. Een voorbeeld: „Hij had gebed nodig, besefte hij in een moment van nederigheid. Gebed en een douche. Hij koos eerst een douche en stelde het bidden tot later uit.”
Terwijl de zoektocht naar de moordenaar vordert, ontwikkelt zich ook iets anders: een liefde tussen advocaat Jill Clark en brandweerman Dan Nichols. Ook deze verhaallijn is op zich niet heel spectaculair, maar ze zorgt wel voor een stukje hoop in alle ellende. Gecombineerd met de andere verhaallijn van de zoektocht naar de moordenaar en het christelijke karakter van het boek, wordt het geheel toch wel interessant. Zeker omdat het verhaal behoorlijk spannend is en leest als een trein.
Het is alleen jammer dat, net als in ”Eigen Rechter”, het aantal „brekende stemmen”, „bevende handen”, „betraande ogen”, „trillende knieën” en „wild kloppende harten” niet van de lucht is. Natuurlijk herbergt het verhaal een behoorlijke dosis ellende, maar toch. Na de zoveelste beschrijving van een emotionele vrouw weet je het wel.