Politiek

Energieakkoord valt in goede aarde

DEN HAAG (ANP). Het Energieakkoord dat kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties hebben gesloten, kan rekenen op overwegend positieve reacties.

28 August 2013 13:41Gewijzigd op 15 November 2020 05:31

In het akkoord staan maatregelen als het vervroegd sluiten van kolencentrales en het meer inzetten op duurzame energie. Jaarlijks moet er gemiddeld 1,5 procent bespaard worden op energieverbruik. Verder komt er 400 miljoen beschikbaar voor isolatie van socialehuurwoningen. De plannen moeten leiden tot minimaal 15.000 extra banen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) denkt dat het akkoord zal leiden tot „een succesvolle transitie naar duurzame energie. Met een grote ambitie om energie te besparen en banen te creëren, geeft het (akkoord) een impuls aan de economie”, liet Kamp woensdag weten. Coalitiegenoten PvdA en VVD zijn allebei zeer tevreden over de gemaakte afspraken, evenals oppositiepartij CDA.

Vakcentrale FNV is blij dat het akkoord banen zal opleveren en legt het daarom positief voor aan de achterban. De extra werkgelegenheid valt ook goed bij Bouwend Nederland en de koepel van installatieondernemers Uneto-VNI. De installateurs zien in het akkoord een impuls voor innovatie bij het bouwen van energiezuinige huizen. De FME, de ondernemersorganisatie in de technologische industrie, spreekt van „een mijlpaal op weg naar verduurzaming”.

Milieuorganisaties Greenpeace en Natuur en Milieu zijn tevreden over de afspraken, waarover op hoofdlijnen in juli al overeenstemming werd bereikt. Greenpeace noemde het wel jammer dat niet alle kolencentrales dichtgaan, alleen de oude.

Kritiek is er ook. Zo vinden SP en GroenLinks dat het akkoord niet ver genoeg gaat. SP-Kamerlid Paulus Jansen zei woensdag dat bedrijven die niet aan de doelstellingen voldoen, moeten kunnen worden gedwongen hun taak met terugwerkende kracht in te halen. GroenLinks-fractieleider Bram van Ojik vindt het akkoord weinig ambitieus. Milieuvervuilende bedrijven wordt geen strobreed in de weg gelegd en over schaliegas wordt met geen woord gerept, aldus GroenLinks.

De PVV noemt het Energieakkoord overbodig en duur en „het maakt energie onbetaalbaar”.

De onderhandelingen vonden plaats onder regie van voorzitter Wiebe Draijer van de Sociaal-Economische raad (SER). De onderhandelende partijen gaan het resultaat nu in eigen kring bespreken. Naar verwachting zal het Energieakkoord volgende week worden ondertekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer