Economie

Beurzen vrezen interventie in Syrië

AMSTERDAM (ANP). Op de Europese aandelenbeurzen werden dinsdag forse verliezen geleden. Beleggers deden hun aandelen van de hand door de toenemende dreiging van een militaire interventie van de Verenigde Staten in Syrië. Een sterker dan verwachte stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen kon het tij niet keren.

27 August 2013 15:59Gewijzigd op 15 November 2020 05:29

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,1 procent lager op 365,61 punten. De MidKap daalde 1,9 procent tot 537,285 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,6 en 2,1 procent.

„Na het bereiken van de top op 380 punten is de opmars van de AEX toch weer afgeketst ondanks overwegend positief macro-economisch nieuws. De bedrijfsresultaten over de eerste helft van het jaar zijn echter matig en die vormen in combinatie met de oplopende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten reden om gas terug te nemen. De neergang wordt breed gedragen. Over de hele linie gaan we naar beneden”, zei beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Ook op Wall Street werd de daling voortgezet. De Dow-Jonesindex stond kort na opening 0,6 procent in de min. Volgens The Washington Post overweegt de Amerikaanse president Barack Obama een kleinschalige en korte militaire aanval op Syrië. De actie zou vooral zijn bedoeld als straf en afschrikking voor de inzet van chemische wapens.

Uit Duitsland kwam opnieuw positief nieuws. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de toekomstige ontwikkeling van de economie steeg in augustus voor de vierde maand op rij en bereikte het hoogste niveau sinds april 2012.

In Amsterdam stonden alle 25 AEX-fondsen in het rood. Bank en verzekeraar ING en luchtvaartgroep Air France-KLM stonden onderaan met verliezen van 5,3 procent en 4,8 procent. Imtech verloor 1,5 procent. De geplaagde technisch dienstverlener, die eerder dit jaar door grootschalige fraude honderden miljoenen moest afschrijven in Duitsland en Polen, leed in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 230,5 miljoen euro.

In de MidKap waren eveneens geen stijgers te bekennen. BAM was wederom de grootste verliezer met een min van 5 procent. Analisten van ING verlaagden het advies voor het bouwbedrijf na de „erg zwakke set” aan tweedekwartaalcijfers die BAM vorige week presenteerde. Navigatiebedrijf TomTom, dat in de afgelopen dagen enkele opmerkelijke koerssprongen liet zien, volgde met een verlies van 4,5 procent.

De euro stond op 1,3373 dollar en was daarmee evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De olieprijzen stegen door de escalatie van het conflict in Syrië. Amerikaanse olie werd 2,9 procent duurder, op 108,86 dollar per vat. Brentolie klom 2,3 procent in prijs tot 113,28 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer