Economie

Nieuwe fase in overnameproces KPN

AMSTERDAM (ANP). Met de overeenkomst die KPN heeft bereikt met grootaandeelhouder América Móvil over de verkoop van het onderdeel E-Plus, breekt een nieuwe fase aan in het overnameproces van het Nederlandse telecombedrijf. Een belangrijke horde, namelijk de vermeende weerstand van América Móvil tegen de verkoop van het winstgevende Duitse onderdeel, is nu genomen.

26 August 2013 12:22Gewijzigd op 15 November 2020 05:28

KPN meldde maandag de voorwaarden voor de verkoop van E-Plus aan het Spaanse Telefónica te hebben verbeterd, waardoor América Móvil (AMX) nu heeft toegezegd de verkoop te steunen tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering op 2 oktober. AMX heeft op dit moment 29,77 procent van KPN in handen en bracht kort nadat eerder bekend was geworden dat KPN E-Plus aan Telefónica wilde verkopen, een bod uit op het resterende deel van KPN van 2,40 euro per aandeel.

E-Plus levert nu 8,55 miljard euro op, tegen 8,1 miljard euro onder de oude voorwaarden. KPN krijgt een groter belang in Telefónica Deutschland, van 20,5 procent tegen een eerder afgesproken 17,6 procent. Daarnaast geeft Telefónica een zogenoemde call-optie voor maximaal 2,9 procent in Telefónica Deutschland, die een jaar na de levering van E-Plus kan worden uitgeoefend. Ook krijgt KPN 5 miljard euro in contanten voor E-Plus.

AMX zet het overnamebod op KPN door en begint gesprekken met de relevante autoriteiten, aldus het Mexicaanse bedrijf maandag. AMX zegde toe dat het merk KPN blijft bestaan met een hoofdkantoor in Den Haag. Het aandeel KPN blijft daarnaast waarschijnlijk beursgenoteerd als de Mexicaanse onderneming niet meer dan 95 procent van de aandelen in bezit krijgt.

Analisten waren er maandag niet zeker van of het bestuur van KPN het bod van AMX uiteindelijk ook gaat steunen. Wellicht zou een hoger bod helpen, maar het is volgens marktvorsers niet direct waarschijnlijk dat de Mexicanen daaraan gaan sleutelen. Op de Amsterdamse beurs ging het aandeel KPN maandag met zo’n 2,7 procent omhoog tot 2,32 euro.

Ook is nog niet duidelijk wat de Stichting Preferente Aandelen B van KPN gaat doen. De stichting, die theoretisch een beschermingswal rond KPN kan opwerpen, wilde maandag geen commentaar geven. Eerder zei de stichting bezorgd te zijn en sprak ze van grote onduidelijkheid rond de bedoelingen van AMX wat betreft de strategische ontwikkeling van KPN, met name de verkoop van E-Plus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer