Chronologie ABN Amro
AMSTERDAM (ANP). Een beursgang voor staatsbank ABN Amro is op termijn de „beste optie”. Het kabinet nam daarover vrijdag een principebesluit. Wat ging eraan vooraf? Een chronologie:
2007: RBS, Fortis en Banco Santander kopen samen onder de naam ‘RFS Holdings’ ABN Amro voor 72 miljard euro. De drie nieuwe aandeelhouders beginnen met het opdelen van ABN Amro. Voor 24 miljard euro krijgt Fortis de onderdelen Private Banking, Asset Management en de Business Unit Nederland.
2008: De kredietcrisis raakt de Nederlandse financiële sector hard. Fortis maakt bekend dat ze haar aandeel in RFS Holdings zal moeten verkopen. In korte tijd nemen spaarders miljarden euro’s op, omdat ze bang zijn dat de bank zal omvallen.
Oktober 2008: Om de val van Fortis te voorkomen, koopt de Nederlandse overheid Fortis Bank Nederland (inclusief de participatie in RFS Holdings), Fortis Verzekeringen Nederland en Fortis Corporate Insurance voor een totaalbedrag van 16,8 miljard euro, de voormalige ABN Amro-onderdelen zijn het grootste onderdeel.
December 2008: Gerrit Zalm treedt aan als vicevoorzitter van de raad van bestuur van het financiële concern.
Februari 2009: Gerrit Zalm wordt voorzitter van de raad van bestuur.
April 2009: ABN Amro II wordt opgericht als dochter van ABN Amro Holding en als zuster van ABN Amro Bank. In deze vennootschap worden alle onderdelen ondergebracht die toebehoren aan de Nederlandse staat.
Juli 2010: ABN Amro Bank en Fortis Bank (Nederland) fuseren, de laatstgenoemde wordt opgeheven.
Maart 2013: Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zegt dat de marktomstandigheden er nog niet naar zijn om ABN Amro weer naar de beurs te sturen.
Juni 2013: Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt in een interview dat het kabinet de genationaliseerde banken ABN Amro, SNS Reaal, verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING zou moeten verkopen.
Juli 2013: Topman Gerrit Zalm zegt in een gesprek met de Financial Times dat ABN Amro volgende zomer klaar is om geprivatiseerd te worden.
21 augustus 2013: Dijsselbloem geeft aan dat de overheid op korte termijn een besluit neemt over de toekomst van staatsbank ABN Amro.