Gemeenten kopen Wob-verzoek ‘af en toe’ af
DEN HAAG (ANP). Gemeenten kopen ‘af en toe’ verzoeken af die mensen hebben gedaan op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat meldde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag. Het gaat dan om een afkoopsom van zo’n 300 euro, als een gemeente vermoedt dat het Wob-verzoek is gedaan om er geld aan te verdienen.
„Het komt inderdaad voor. Misbruik van de Wob kost gemeenten veel geld. Bel een willekeurige gemeente en je krijgt een voorbeeld van een twijfelachtig Wob-verzoek”, aldus een woordvoerster van de VNG.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt dat „bizar en niet wenselijk”, al begrijpt hij waar het door komt. „Kennelijk denkt zo’n gemeente: laten we het maar afkopen voor 300 euro. Maar dat is niet waar gemeenschapsgeld voor is bedoeld, dit zou niet moeten gebeuren. Het illustreert dat de Wob en de wet dwangsom misbruik toestaan die gemeenten kennelijk hier toe brengen.”
Volgens de minister klagen ongeveer 200 gemeenten over „echt onzinnige” Wob-verzoeken van mensen die evident geen belang hebben bij informatie. Volgens Plasterk komt het voor dat ze midden in de nacht twee vrijwel identieke Wob-verzoeken faxen, in de hoop dat één van de twee niet behandeld wordt. Dan kunnen ze een paar weken later een dwangsom van 1200 euro opeisen.
„Dat is misbruik en daarvoor moeten we de wet aanpassen. We gaan de wet toegankelijker maken, en voorkomen dat commerciële bureautjes die alleen maar de bedoeling hebben een dwangsom binnen te halen, dat nog kunnen doen”, aldus Plasterk.
De VNG raadt gemeenten aan een Wob-verzoek altijd in behandeling te nemen, „omdat dat nu eenmaal moet”. Verder zouden gemeenten meer informatie openbaar moeten maken, zodat de Wob minder nodig is.
Als een gemeente niet snel genoeg ingaat op een Wob-verzoek en niet op tijd met de geëiste informatie komt, dan moet er een dwangsom worden betaald. Van dat laatste wil de VNG zo snel mogelijk af. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken liet deze week al weten dat er een alternatief moet komen voor de dwangsom, om misbruik van de Wob aan banden te leggen.