Media
Er was moed voor nodig om een krant als deze op te richten. De toenmalige generatie had visie. Er moest een duidend antwoord komen op de geest van de tijd in een stroom van media-uitingen. Het liep uit op de geboorte van een dagblad, dat inmiddels een jaaromzet draait van zo’n 25 miljoen euro. De bloeitijd ligt echter achter ons. Nog niet de helft van de reformatorische stellen neemt na de trouwdag een abonnement op het RD. De papieren editie heeft mijns inziens zijn langste tijd gehad.
Na het spijkerschrift en het perkament vragen nieuwe vormen van informatieoverdracht onze aandacht. Het team van de Reformatorische Omroep laat zien hoe het kan, het heeft een belangrijke sleutel in handen. Ook de site van deze krant toont een assertieve aanpak op digitaal gebied. Omdat techniek niet meer dan een drager van de boodschap is, mogen haar mogelijkheden dankbaar worden ingezet.
In de RD-achterban is er veel kennis van techniek. Dankzij de bedrijvigheid van softwareondernemer Jan Baan werden honderden reformatorische ”high potentials” gevormd tot digitale visionairs. Mijns inziens wordt het tijd dat deze massa aan kennis en ervaring onbaatzuchtig wordt ingezet voor het vormen van een nieuwe generatie. Ontwikkel digitale kanalen, programma’s en apps die naadloos aansluiten op de digitale toegangskanalen van jongeren en ouderen. Vul deze kanalen met een boodschap, een duiding, een missie. Zoals onze voorvaderen het papier gebruikten als middel tot kerstening, zo mogen wij de middelen inzetten die ons vandaag ter beschikking staan.
Ik realiseer me dat ik met deze overtuiging raak aan een diepe angst die velen omdragen. Zoals een man tegen me zei na een mediatoerustingavond: „Je had moeten zeggen dat het allemaal van de duivel is!” Het spijt me, maar dat kan ik niet zeggen. Ja, ik zie hoe jongeren worden overspoeld door vunzige, liederlijke en godslasterlijke zaken. Maar dat ontslaat ons niet van de plicht om er een eerlijk en gedreven verhaal naast te plaatsen. De vertroebeling van de samenleving vraagt niet om een beweging achteruit, maar om een duidend profetisch geluid in de richting van de toekomst. Omdat de Heere oneindig veel groter is dan de digitale wereld, omdat Hij alles (ook techniek!) in Zijn handen draagt.
Nee, ik pleit niet voor het opzetten van een televisiekanaal, evenmin voor een radiostation. Ik pleit voor een geheel nieuwe aanpak, met een vertrouwd geluid. Laten theologen die breed vertrouwen genieten zich bezinnen op de boodschap, dan regelen anderen de techneuten wel. En daarmee zet ik in deze krant voor dit moment een punt. Met dank voor het meeleven, zowel in de vorm van klaagzang als van loflied.