Moody’s: geen snelle afwaardering Nederland
LONDEN (ANP/BLOOMBERG). Kredietbeoordelaar Moody’s kan binnen 3 tot 4 jaar mogelijk tot een afwaardering van de Nederlandse kredietpositie overgaan. Dat heeft Moody’s-analist Sarah Carlson maandag gezegd. Dat gebeurt als de schuld intussen blijft stijgen, aldus Carlson. Moody’s heeft Nederland al enige tijd op een „negatieve verwachting” staan, wat er op wijst dat er een gerede kans bestaat op een afwaardering van de beoordeling van de staatsschuld.
Moody’s gaat er momenteel vanuit dat de Nederlandse staatsschuld binnen 3 à 4 jaar zal gaan dalen. Als die verwachting moet worden bijgesteld, omdat de afbouw van de schuld langer op zich laat wachten, komt een afwaardering van de Nederlandse rating eventueel in zicht, aldus Carlson.
Nederland heeft bij Moody’s en de andere belangrijke kredietbeoordelaars Standard & Poor’s en Fitch nog altijd de hoogste rating (AAA). Een afwaardering zou betekenen dat het duurder wordt voor Nederland om geld te lenen op de internationale markten. Ook na een afwaardering tot AA zou de Nederlandse status echter nog altijd relatief hoog zijn.
Volgens de analist is het onwaarschijnlijk dat de nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de overheid voldoende zijn om het begrotingstekort in 2014 terug te dringen tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In een rapport dat afgelopen zaterdag is verschenen concludeerde Moody’s al dat het consumentenvertrouwen in Nederland flink onder druk staat, waardoor de economische groei wordt ondermijnd. Dat komt onder meer de daling van de huizenprijzen, gekorte pensioenen en onzekerheid over het overheidsbeleid ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek.
Eerder op maandag liet analist Lyn Graham-Taylor van Rabobank in een reactie op het rapport al weten dat het niet waarschijnlijk is dat de kredietpositie van Nederland op korte termijn wordt afgewaardeerd. „Moody’s herhaalt wat beleggers al weten. Dat het consumentenvertrouwen in Nederland laag is, dat dit de economische groei ondermijnt en dat de zaak niet geholpen wordt door het bezuinigingsbeleid”, aldus de analist. De concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven is nog wel goed, onderstreepte hij.