Gezondheid

Eerste Nederlandse patiënt besmet met nieuwe tekenbacterie

AMSTERDAM. Het AMC in Amsterdam behandelde vorig jaar een patiënt die na een tekenbeet besmet was geraakt met een variant van de Borreliabacterie die nog niet eerder bij een Nederlander was aangetroffen.

Anca Boon
17 August 2013 13:45Gewijzigd op 15 November 2020 05:20
Beeld Wikipedia
Beeld Wikipedia

De behandelend arts Joppe Hovius, internist-infectioloog in het AMC, doet zaterdag verslag van de behandeling in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

In het artikel beschrijft Hovius de casus van een zeventigjarige man met een scala aan neurologische klachten, zoals geheugenproblemen en een onregelmatig looppatroon, die over de maanden heen verslechterden. In de periode daarvoor was hij behandeld voor kanker. Gaandeweg bleek dat de man vaak in contact was geweest met teken.

Het is bekend dat besmette dieren de bacterie Borrelia burgdorferi kunnen overdragen, verwekker van de ziekte van Lyme. Een lymetest gaf echter geen positieve uitslag. Toch werd besloten de man te behandelen alsof hij die ziekte had. De patiënt genas. „Het was opmerkelijk hoe goed de behandeling aansloeg”, blikt Hovius terug. „Waarom dat was begrepen we later.”

Hovius herinnerde zich op een gegeven moment een artikel over een patiënt uit de VS met een soortgelijk verhaal. Die persoon bleek een ander bacterietype, Borrelia miyamotoi, te hebben. Van de Nederlandse patiënt was hersenvocht bewaard en daarin werd de bewuste variant inderdaad aangetroffen.

Hoewel de bacteriën tot dezelfde familie behoren, die van de Borreliabacteriën, zijn er verschillen. De nieuwkomer wordt in ieder geval niet herkend door de standaardtesten voor Borrelia burgdorferi en hij veroorzaakt niet de ziekte van Lyme. Wel reageren ze op dezelfde antibiotica.

„Deze patiënt had door de kankerbehandeling een sterk verzwakt afweersysteem. Daardoor kon de Borrelia miyamotoi toeslaan”, aldus Hovius. „Artsen moeten rekening houden met deze bacterie bij patiënten met een verminderde afweer die zijn gebeten door een teek en klachten hebben die passen bij een ontsteking van de hersenen of hersenvliezen.”

Uit de landelijke inventarisatie via tekenradar.nl blijkt dat deze variant in 4 procent van de Nederlandse teken wordt teruggevonden. De Borrelia burgdorferi komt voor bij 22 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer