Wall Street zucht onder Wal-Mart en Cisco
NEW YORK (ANP). De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag flink lager nadat Wal-Mart en Cisco met slecht nieuws kwamen. Ook waren er opnieuw zorgen over het tempo waarin de Federal Reserve zijn steunprogramma voor de Amerikaanse economie zal afbouwen.
Ruim drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,5 procent lager op 15.104 punten. De S&P 500-index leverde 1,5 procent in tot 1660 punten en de Nasdaq verloor 1,8 procent tot 3603 punten.
Wal-Mart, ’s werelds grootste detailhandelaar, verraste de markt donderdagmiddag met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar. Het concern kampt met moeizame marktomstandigheden, waaronder lage consumentenbestedingen, in de Verenigde Staten en elders in de wereld. Wal-Mart verloor 2,8 procent.
Cisco (min 7,3 procent), dat netwerkapparatuur maakt, presenteerde woensdag na het slot op Wall Street een tegenvallende omzetverwachting voor het lopende kwartaal. Het bedrijf haalde in het afgelopen kwartaal een omzet van 12,4 miljard dollar, maar voorziet voor de lopende periode 12,2 tot 12,5 miljard dollar. Bovendien maakte het bedrijf bekend 4000 banen te zullen schrappen, voornamelijk vanwege tegenvallende omzetten in Japan, China en Europa.
„Normaal gesproken is de tweede helft van een jaar de beste periode, onder meer vanwege de grote omzetten tijdens de feestdagen. Nu zegt Wal-Mart dat er weinig groei in zit en laat Cisco weten dat het minder gaat dan in het afgelopen kwartaal”, aldus een handelaar.
Een uur voor de handelsaanvang werd bekendgemaakt dat vorige week 320.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroegen, 15.000 minder dan in een week eerder en het laagste aantal in bijna 6 jaar. Recente macro-economische gegevens zijn overwegend gunstig, waardoor de zorgen over de afbouw van de steun toenamen.
De Federal Reserve komt op 17 en 18 september bijeen voor een monetaire vergadering. Een meerderheid van economen denkt dat het stelsel van centrale banken dan al begint met een kleine stap door de maandelijkse steun met 10 miljard dollar te verlagen naar 75 miljard dollar. De Fed begon in 2009 geld in de Amerikaanse economie te pompen, waarna de aandelenbeurzen omhoog schoten. De S&P 500 steeg sindsdien meer dan 150 procent.