„Betrek spaarloon bij levensloopplan”
De vakcentrale CNV wil het spaarloon betrekken bij de discussie over een levensloopregeling. Dat heeft CNV-voorzitter D. Terpstra zaterdag gezegd. De RMU ziet er niets in.
In een levensloopregeling zoals die het kabinet voor ogen staat, kunnen werknemers sparen voor vrije tijd. Zij kunnen dan hun werk afwisselen met perioden van zorg, studie of gewoon vrije tijd. Het CNV wil in een discussie daarover ook het spaarloon betrekken. Aan het spaarloon is het kabinet nu ongeveer 600 miljoen euro kwijt, aldus Terpstra. Dat geld zou mede gebruikt kunnen worden voor financiering van een levensloopregeling.
Het betekent niet dat het CNV het spaarloon wil afschaffen, benadrukt de CNV-voorzitter. „Maar het moet niet geïsoleerd worden bekeken, maar in samenhang met een levensloopregeling, de VUT en het prepensioen.”
Het kabinet wil VUT en prepensioen onaantrekkelijk maken en daarom fiscale voordelen voor deze regelingen afschaffen. Het CNV wil voor 50-jarigen een overgangsregeling creëren, zodat ook mensen die nu in de vijftig zijn nog voor hun 65e kunnen ophouden met werken. Het kabinet zou daarvoor met geld over de brug moeten komen, aldus Terpstra. Het gaat dan om een bedrag van ongeveer 1 miljard euro.
De RMU ziet weinig in de plannen van de CNV-voorzitter. De reformatorische vakorganisatie stelt in een reactie dat er al een scala aan verlofmogelijkheden is. „Bij de invoering van de Wet arbeid en zorg is in 2001 afgesproken dat deze wet in 2004 wordt geëvalueerd. Laten we die evaluatie eerst afwachten.”
Verder noemt de RMU de levensloopregeling een „elitaire aangelegenheid. Wie is als kostwinner in staat om jaarlijks 12 procent van zijn salaris in te laten houden ten koste van het gezinsbudget om vervolgens een jaar vrij nemen?” Ook denkt de RMU dat veel mensen absoluut geen voorstander zijn van afschaffing van de spaarloonregeling.