Economie

Analyse: Nederland doet nog niet mee aan herstel

APELDOORN. De economie van de eurozone als geheel toont een begin van herstel. Maar Nederland doet niet mee. De cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB) woensdag publiceerden, illustreren bijna louter kommer en kwel.

Arie de Rooij
15 August 2013 07:53Gewijzigd op 15 November 2020 05:17

Er is weer sprake van groei binnen het gebied met het gemeenschappelijk betaalmiddel; voor het eerst in bijna twee jaar. Eurostat, het statistiekbureau van de EU, kon woensdag melding maken van dat omslagpunt.

In het afgelopen kwartaal trad ten opzichte van het eerste van 2013 een stijging op van het bruto binnenlands product (bbp) van alle eurolanden samen van 0,3 procent. Vanaf oktober 2011 tot april van dit jaar was er zes kwartalen achtereen een situatie van krimp. Maar eindelijk behoort dan toch de langste recessie uit de tijd sinds de invoering van de Europese eenheidsmunt, in 1999, tot het verleden.

Duitsland neemt als grootste economie de rest op sleeptouw. Er waren de afgelopen tijd al diverse signalen die erop duidden dat het daar de goede kant op ging. De harde cijfers bevestigen nu die ontwikkeling. Onze oosterburen lieten een expansie aantekenen van 0,7 procent. Frankrijk, de nummer twee, deed het met 
0,5 procent beter dan verwacht.

Helaas, Nederland kan tot dusver niet aanhaken. Het tweede kwartaal leverde een verkleining op van het nationale bbp van 0,2 procent. In vergelijking tot dezelfde maanden in 2012 bedroeg de achteruitgang 1,8 procent.

Het wordt een lange, treurige reeks van negatieve uitkomsten. Het CBS meldde voor de vierde keer op rij krimp. In het tweede kwartaal van 2012 was er even een opleving, maar daarvoor hadden we ook al vier perioden beleefd van een afkalvende economie. In twee jaar dus slechts één keer een kwartaal met groei.

Daarmee samenhangend zijn de prestaties van andere indicatoren eveneens ronduit slecht. Zo tekende zich op het gebied van de werkgelegenheid van april tot en met juni de grootste daling af sinds de metingen in 1995 zijn begonnen. Het aantal vacatures was in tien jaar niet zo laag.

Huishoudens besteedden in het achterliggende kwartaal 2,4 procent minder dan een jaar ervoor. De burger houdt de hand op de knip. De consumptie zakt al ruim twee jaar lang gestaag almaar verder in. Het bedrijfsleven schroefde de investeringen terug met 9,4 procent.

En de vooruitzichten? Hebben we misschien het dieptepunt bereikt en krabbelen we vanaf nu omhoog? De jongste prognose van het CPB, die nog geen rekening houdt met de maatregelen die op Prinsjesdag zullen worden aangekondigd, oogt niet bijster rooskleurig. Opnieuw een tegenvaller: afgezet tegen de raming in juni is het beeld voor de nabije toekomst verslechterd. De krimp zal dit jaar naar verwachting oplopen tot 1,25 procent, terwijl de vorige schatting uitging van 1 procent. Voor 2014 voorziet het planbureau weliswaar groei, maar die pakt met 0,75 procent geringer uit dan de nog niet zo lang geleden voorspelde 1 procent. Verder zal de werkloosheid harder stijgen dan waarop werd gerekend.

Vanuit de politiek klinkt in een reactie een kakofonie van geluiden. Heldere, vastberaden beleidslijnen ontbreken. Voeg daarbij de malaise op de woningmarkt. Het maakt de burger onzeker en terughoudend. Misschien kan Neder­land, via de export, profiteren van de opleving elders. Maar een stevig herstel vereist vooral ook aantrekkende binnenlandse bestedingen, en aan dat front blijft somberheid overheersen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer