Opinie

Ontslaggolf thuiszorgorganisaties onmogelijk goed te keuren

Het is onbegrijpelijk dat 
iemand begrip kan opbrengen voor de ontslaggolf bij Sensire, reageert Lilian Marijnissen op Gorrit Smit (RD 1-8).

Lilian Marijnissen
8 August 2013 11:13Gewijzigd op 15 November 2020 05:11
Foto ANP
Foto ANP

Ruim honderd ‘thuiszorgvrouwen’ bezetten vorige week het hoofdkantoor van hun werkgever Sensire in Varsseveld. Dit deden zij omdat zij worden ontslagen. Ontslag is helaas in deze crisis aan de orde van de dag. Dat gebeurt echter niet als er geld is en het werk blijft. Dat is namelijk de waanzin in de kwestie Sensire. Volgens Gorrit Smit van NU’91 valt het echter wel mee. Hij denkt dat het allemaal op zijn pootjes terecht zal komen. Maar als dat het geval is, waarom heeft Smit dan begrip voor het feit dat Sensire nu al zijn thuiszorgmedewerkers ontslaat?

Wat is er aan de hand? Sensire wil zijn activiteiten staken en 1115 thuiszorgmedewerkers ontslaan omdat het door onduidelijkheid bij de overheid mogelijk in 2014 werk verliest. Het UWV vond dit een plausibele reden. Het zorgakkoord regelt echter dat de bezuinigingen op de thuiszorg op zijn vroegst ingaan in 2015. De bezuinigingen worden ook verzacht: aanvankelijk wilde het kabinet 75 procent van de medewerkers schrappen, dankzij Abvakabo FNV is dat nog ‘maar’ 40 procent. Bovendien zijn de plannen nog niet goedgekeurd door het parlement.

Kortom, Sensire loopt op korte termijn nauwelijks risico. Er is daarom geen noodzaak om alle medewerkers te ontslaan.

Waarom doet Sensire dit dan tóch? Hiervoor lijken twee redenen te zijn. Allereerst: alles wijst erop dat Sensire op een andere manier (bijvoorbeeld door een aparte bv op te zetten) wél doorgaat met thuiszorgactiviteiten. Medewerkers kunnen dan solliciteren naar hun eigen baan, maar tegen een lager loon en een slechtere rechtspositie. Deze loondump komt al voor in het hele land.

De tweede reden: het is geen volledig uitgemaakte zaak dat de Wet overgang onderneming van toepassing is. En de cao-bepaling die voor een deel ook de overgang van medewerkers regelt, loopt af op 1 september 2013. Daarmee heeft Sensire geen zekerheid dat wanneer het het werk níét krijgt in 2014, zijn medewerkers door de nieuwe aanbieder overgenomen moeten worden.

Het is schandalig dat het UWV op dit moment, terwijl het geld en het werk blijven, al een ontslagvergunning afgeeft. Dit gaan we vaker zien. Donderdag meldde de volgende thuiszorgorganisatie zich. Aafje uit Rotterdam wil „uit voorzorg” voor 350 thuiszorg­medewerkers ontslag aanvragen bij het UWV.

Wij roepen minister Asscher op de regie op zich te nemen en een einde te maken aan het gesol met medewerkers in de thuiszorg. Dat kan bijvoorbeeld door het UWV op te dragen geen vergunning voor ontslag te verlenen als gevolg van een wisseling van de aanbieder.

Nog beter zou het zijn als we stoppen met het circus van de aanbesteding. Door het aannemen van de wetten-Kant/Leijten is dat ook niet meer verplicht. Wij roepen gemeenten op voortaan op basis van kwaliteit en een redelijke prijs een fatsoenlijke aanbieder te zoeken die verstand heeft van zorg, weinig overhead heeft en de cao voor de thuiszorg hanteert.

De thuiszorg is een parel in de kroon van de zorg voor onze ouderen. Die zorg is een blijk van beschaving. Evenals het een vorm van beschaving is om hardwerkende medewerkers niet uit te buiten.

De auteur is werkzaam bij Abvakabo FNV.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer