Henriëtta Lacks erkend als bron van HeLa-cellijn
Decennia lang gebruikt de wetenschap cellen van Henriëtta Lacks, een afro-amerikaanse vrouw die in 1951 overleed aan baarmoederhalskanker. Woensdag is pas officieel toestemming verkregen voor het gebruik van de cellen. De familie is blij met de erkenning.
Dat schrijft onder andere the Guardian.
De zogenaamde HeLa-cellijn, de eerste twee letters van de namen Henriëtta en Lacks, zijn onder meer van belang geweest bij de ontwikkeling van het poliovaccin, chemotherapie en in vitro fertilisatie. De menselijke cellen bleken zich uitstekend te lenen voor een kweek in het laboratorium. De cellen vermeerderen zich snel en zijn enorm sterk.
De familie heeft tientallen jaren niet geweten van het gebruik van de cellen. In 1971 werd voor het eerst de naam Henriëtta Lacks gekoppeld aan de HeLa-cellijn. Voorheen was niet bekend van welke vrouw de cellen afkomstig waren. In 1997 zond de BBC een documentaire uit en in 2010 werd een boek geschreven over Henriëtta Lacks.
Sinds woensdag is officieel vastgelegd dat de cellen afkomstig zijn van de in 1951 overleden Henriëtta Lacks. Ze stierf op 31 jarige leeftijd en liet vijf kinderen achter. De familie is blij met de erkenning. Kleindochter Jeri Lacks-Whye: „Al meer dan zestig jaar is onze familie betrokken bij de wetenschap zonder enige toestemming. We zijn blij dat we nu deel hebben aan het gesprek en zien dit als een belangrijke stap.”