Binnenland

Ministerie: alle Nederlanders moeten weg uit Jemen

RIJSWIJK (ANP). Nederlanders die nog in Jemen zijn, worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken „dringend geadviseerd” het land te verlaten.

6 August 2013 18:59Gewijzigd op 15 November 2020 05:09
SANAA - Een man laat zijn paspoort zien bij de vertrekhal van Sanaa International Airport. Nederlanders die nog in Jemen zijn, worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken ,,dringend geadviseerd'' het land te verlaten. beeld AFP
SANAA - Een man laat zijn paspoort zien bij de vertrekhal van Sanaa International Airport. Nederlanders die nog in Jemen zijn, worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken ,,dringend geadviseerd'' het land te verlaten. beeld AFP

De oproep is dinsdagmiddag gedaan vanwege politieke onrust in het hele land, een verhoogd risico van terroristische aanslagen, een permanent hoog ontvoeringsrisico en oplaaiende ongeregeldheden tussen verschillende bevolkingsgroepen die gepaard kunnen gaan met vuurgevechten. De Verenigde Staten vrezen een terroristische aanslag in Noord-Afrika of het Midden-Oosten.

Er gold al langer een negatief reisadvies voor Jemen, maar Nederlanders ter plaatse hoefden nog niet te vertrekken. Nu zijn er 46 geregistreerde Nederlanders in het land, waarvan er 6 bij de ambassade werken. Mogelijk ligt het totale aantal Nederlanders nog hoger, omdat het niet verplicht is om verblijf in Jemen te melden.

De Nederlanders moeten zelf vertrekken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikanen, die met een militair vliegtuig worden teruggehaald. Of zoiets ook voor Nederland een optie is als de situatie in Jemen uit de hand loopt, kon Buitenlandse Zaken niet zeggen.

De luchthavens in Jemen zijn nog open, dus Nederlanders kunnen gewoon op een commercieel vliegtuig stappen. Buitenlandse Zaken vraagt hen wel om het ministerie per e-mail op de hoogte te houden over hun vertrek.

De Nederlandse ambassade in Jemen is gesloten en blijft net als vele andere ambassades zeker tot maandag 12 augustus dicht. „Consulaire bijstand is nagenoeg onmogelijk”, laat het ministerie weten. Het aantal ambassademedewerkers is tijdelijk verminderd tot een ‘kernstaf’ van 4 Nederlanders. „Ik heb alle kanten van de zaak gewikt en gewogen. Ik wil niet dat de ambassadestaf risico loopt”, liet minister Frans Timmermans weten.

Normaal gesproken werken er ongeveer 21 medewerkers op de ambassade: 6 Nederlanders en zo’n 15 Jemenieten. „De kernstaf richt zich vooral op de politieke situatie, veiligheid en onderhoudt contacten met de andere EU-lidstaten.” Naast het achtergebleven viertal is er nog veiligheidspersoneel op de ambassade.

Voor twee Nederlanders is vertrek uitgesloten. Journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen werden in juni ontvoerd door gewapende mannen. Half juli verscheen nog een video van ze. Daarin zeiden ze te zullen worden doodgeschoten als er binnen 10 dagen geen oplossing kwam. Sindsdien is niets meer van het stel vernomen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, liet weten dat de terreurdreiging zich niet op Nederland richt. Wel zijn de Nederlandse veiligheidsdiensten op Amerikaans verzoek sinds zondag extra alert op passagiers en vracht van Schiphol naar de VS. Op Belgisch verzoek geldt extra waakzaamheid rond de treinen naar België. Schoof: „De Belgen hebben specifiekere informatie op grond waarvan ze maatregelen hebben genomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer