Muziek

Gereformeerde gemeente Kootwijkerbroek zingt nu in cadans (audio)

KOOTWIJKERBROEK – Het zingen in de gereformeerde gemeente van Kootwijkerbroek is de afgelopen periode sterk veranderd. De gemeente reageerde altijd nogal traag op het aangeven van de organisten. Nu zingt ze in cadans.

Muziekredactie
6 August 2013 08:47Gewijzigd op 15 November 2020 05:08
Interieur van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Kootwijkerbroek, met het orgel van Hendriksen & Reitsma uit 1994. Beeld Janco Schout
Interieur van het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente van Kootwijkerbroek, met het orgel van Hendriksen & Reitsma uit 1994. Beeld Janco Schout

Dat blijkt uit een artikel in Kerk en Muziek, het orgaan van de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG). Daarin wordt verslag gedaan van een „intensieve periode” van de gg Kootwijkerbroek, een grote gemeente van bijna 2400 zielen.

De vier organisten van de gemeente –Gerrit Polinder, Cornelis Elzerman, Albert Morren en Rutger Baan– liepen er al lange tijd tegenaan: na de inzet van het orgel aan het begin van een regel duurde het zeker vier tellen voordat de gemeente begon te zingen.

De organisten vroegen zich af of het probleem misschien aan hun manier van begeleiden lag en besloten een deskundige van buitenaf te raadplegen. Ze kwamen uit bij drs. Piet den Uil uit Oud-Alblas, die onder andere workshops voor organisten verzorgt. Toen Den Uil opnames van de gemeentezang in Kootwijkerbroek hoorde, was hij verbaasd: zo’n trage inzet had hij nog nooit ergens meegemaakt.

Na vijf workshops kwam het organistenteam erachter dat het probleem vanaf de orgelbank moeilijk aan te pakken was. „We concludeerden dat we te maken hadden met diep ingesleten gedrag en dat pas je als organist niet zomaar even aan”, aldus Rutger Baan in het artikel.

Daarom werd ervoor gekozen de kwestie breder aan te pakken en een „klankbordvergadering” te beleggen onder leiding van Den Uil, waar ook de predikant, ds. G. Beens, enkele kerkenraadsleden en een aantal gemeenteleden aanwezig waren. Besloten werd rechtstreeks met de gemeente te communiceren en een psalmzangavond te beleggen om de „nieuwe zangaanpak” te oefenen.

De opkomst tijdens de avond was met meer dan 600 gemeenteleden boven verwachting. Den Uil maakte de inzetproblematiek inzichtelijk met het beeld van een kind dat meegesleept moet worden: het loopt net zo snel als de begeleider, maar komt alleen achteraan. „We spreken nu af dat ‘leider’ en ‘volger’ in hetzelfde tempo –dat wil zeggen het tempo hier ter plaatse– naast elkaar lopen.”

Er was direct resultaat. „Het gevolg van de algehele uitleg was dat het inzetprobleem daarna spontaan verdwenen was: de hele samenzang is vanaf die tijd in cadans!” aldus Baan in het artikel. „Hieruit blijkt dus dat communicatie richting de gemeente heel belangrijk is geweest.”

Besloten is om zangavonden te blijven beleggen. „De gemeentezang heeft steeds weer onderhoud nodig”, aldus Baan.

Beluister de samenzang in Kootwijkerbroek: voor, tijdens en na het verbetertraject.

Psalm 25 vers 2 (voor het traject)

Psalm 91 vers 5 en 8 (tijdens het traject, collectezang)

Psalm 72 vers 9 (na het traject, openingspsalm)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer