Binnenland

Oranjevereniging doet historische vondst

KATWIJK A/D RIJN. De Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn heeft een bijzondere vondst gedaan in etablissement De Roskam. Dat maakte voorzitter Jan de Winter gisteren bekend. Het gaat om een oude drank die ooit in het binnendorp werd gedronken. Het Bindertje is inmiddels in ere hersteld.

Redactie regio
2 August 2013 17:56Gewijzigd op 15 November 2020 05:05
Jubileumkruik. beeld Oranjever. Katwijk a/d Rijn
Jubileumkruik. beeld Oranjever. Katwijk a/d Rijn

De vondst werd gedaan door bestuurslid Ruud van Rijn, die historisch onderzoek verrichtte voor zijn boek ”Kroniek Eener Heerlijkheid”. Het boek is speciaal voor het 100-jarig bestaan van de Oranje­vereniging geschreven.

Tijdens zijn speurtocht door de geschiedenis van het Rijndorp stuitte Van Rijn op een heildronk die was uitgebracht na de oprichting van de Oranjevereniging in oktober 1913. Voor de dronk 
spraken de leden luid: „Binder, Binder, Binder!” De notulen 
vervolgen: „Waarna de voorzitter de tinnen kruik sloot en deze in 
de hiervoor speciaal in het etablissement geplaatste kast opborg, 
ter eren van jubilea en hoogtepunten van de vereniging in de toekomst.”

Toen Van Rijn dit had gelezen, werd hij nieuwsgierig naar de kast waarin deze tinnen kruik moest staan. De Winter: „We hebben de oude bouwtekeningen van De Roskam uit de kast gehaald en speculeerden waar de bewuste vergadering in het gebouw moet hebben plaatsgevonden. De moeilijkheid was dat De Roskam in 2007 een meer dan grondige renovatie heeft ondergaan, waarbij geen plek ongemoeid is gebleven. Als er al een kast met een tinnen kruik was, dan moest deze tijdens die verbouwing toch zeker gevonden zijn. Maar dat was niet het geval.”

Toch bleef het mysterie Van Rijn bezighouden en met de oude bouwtekeningen in de hand berekende hij een plek die in het verlengde ligt van de voormalige bierkelder. „Ik dacht: Daarachter zou die kast zich kunnen bevinden”, zegt Van Rijn. Hij moest en zou die ruimte vinden. Dus vroeg hij het bestuur toestemming om de muur open te breken. Toestemming bleef uit. Daarom deed Van Rijn het stiekem. Op een avond vertrok hij met hamer en beitel van huis.

„Toen ik in de kelder was aan­gekomen, sloeg ik de muur kapot. Steen voor steen ontmantelde ik een ruimte die tot voor die tijd nog onbekend was. Er stond een oude kast waarvan de deuren uit de scharnieren waren gevallen. In de kast bevonden zich verschillende attributen, waaronder een tinnen kruik zonder enig kenmerk. Met bonzend hart schroefde ik de dop van de kruik en rook aan de hals. Een geurende lucht van kruiden kwam me tegemoet. Ik werd euforisch. Ik zette de kruik aan de mond en nam een ferme slok. En daarna nog een, en nóg een. Het was heerlijk.”

Van Rijn kroop met de kruik in de hand uit het puin en nam aan de bar plaats om zijn triomf te aanschouwen. „Pas toen ik weer naar huis ging, realiseerde ik me dat het ook wel een vergiftigde drank kon zijn. Wat dom van me om het spul direct te drinken!”

Bij een onderzoek in een laboratorium is vastgesteld dat het kruidenbitter een zeer bijzondere samenstelling heeft. De Winter: „Met een zekerheid van meer dan 99 procent gaat het om het bitter waarmee de bestuursleden in de bewuste vergadering de heildronk hebben uitgebracht.”

De receptuur van het drankje is in een bottelarij in Engeland nagemaakt en beschikbaar onder de naam Bindertje. Jan de Winter: „Het is gebotteld ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn. Het zit in een speciale oranje kruik met prachtig etiket. De jubileum­kruik is in een gelimiteerde oplage verkrijgbaar bij slijterij Krijgsman aan het Bosplein.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer