Nuttige tips om hitte te doorstaan
De temperaturen zijn opgelopen tot tropische waarden. Wat heeft dat voor invloed op het slapen en de eet- en drinkgewoonten? Een overzicht, aangevuld met enkele tips om de hitte te doorstaan.
Als het erg warm is, loopt de slaapkwaliteit terug. Bij hoge nachttemperaturen is het zweten geblazen. Veel mensen vallen later in slaap, hebben een kortere nachtrust en woelen in bed.
Tegen dat ongerief is echter wel iets te doen. Een probate tip om snel de slaap te vatten, is een lauwwarme douche net voor het naar bed gaan. Niet te koud, want dat prikkelt het lichaam tot opwarming. Douchen ontspant en verlost van een plakkerige huid. Ook een nat washandje binnen handbereik kan ’s nachts handig zijn om wat af te koelen.
Om de kamertemperatuur zolaag mogelijk te houden, is het goed overdag de ramen dicht te houden, zodat de hete buitenlucht niet kan binnendringen. Sluit de gordijnen en doe de zonwering naar beneden. ’s Avonds en ’s nachts daarentegen is het aan te bevelen de ramen open te zetten, zodat de koelere avond- en nachtlucht kan binnendringen. Een lichte trek door het huis, zoals in een schoorsteen, is in eensgezinswoningen ook te bereiken door het openen van een bovenraampje in de huiskamer terwijl de deur naar de hal en de trap openstaan. Zorg dan wel voor gaas of een hor voor de open ramen, zodat muggen niet kunnen binnendringen.
Ventilatoren brengen de lucht in beweging, wat ook een verkoelend effect heeft. De beste oplossing is natuurlijk airconditioning. Een mobiele airco heeft als voordeel dat hij verplaatsbaar is van de huiskamer naar de slaapkamer. Voor de afvoer van de warme lucht is wel een slang naar buiten nodig en een plaatsingsmogelijkheid voor de buiten-unit.
Het kan zijn dat door minder slaap mensen een korter lontje hebben of sneller uit hun humeur zijn. Maar dat effect valt niet direct te verwachten bij een kortdurende warmteperiode zoals nu het geval is.
Werken
Tijdens eerdere hittegolven signaleerde 365/ArboNed, de grootste arbodienst van Nederland, niet direct een stijging van het ziekteverzuim. Met een paar eenvoudige maatregelen is al snel verlichting van de arbeidsomstandigheden te bereiken. Zo kunnen zwaardere werkzaamheden naar de ochtend of de namiddag worden verplaatst en kan er wat korter worden gewerkt. Vermijd werkzaamheden in de zon, zeker op het heetst van de dag. En zorg voor een goede hoofdbedekking.
Eten en drinken
Veel mensen hebben tijdens een warmteperiode minder trek in eten. Dat is echter voor een paar dagen geen enkel probleem. De meeste mensen hebben voldoende reserves. Voedsel moet worden verbrand en dat genereert warmte. Wie minder eet en minder beweegt, raakt dus minder warmte kwijt.
Fruit gaat er doorgaans goed in en het is nog gezond ook. Een aanrader is de watermeloen. Maar ook ander fruit als de suikermeloen, appels of aardbeien zijn uitstekend afkoelvoedsel.
In het algemeen is een licht verteerbare maaltijd aan te bevelen. Bij de warme maaltijd zal een frisse salade het goed doen. En overweeg eens een koud soepje, zoals een Spaanse tomatensoep (gazpacho) of een komkommer-yoghurtsoep met dille of knoflook.
Meer zout gebruiken, is niet nodig. In ons normale voedsel zit al genoeg zout. Pas na een behoorlijke zweetpartij, bijvoorbeeld na enkele uren wandelen tijdens tropische temperaturen, is wat extra zout belangrijk. Dat kan door het eten van wat drop, door wat extra zout op het eten te doen of door het eten van een pizza of wat chips.
Belangrijker is om goed te drinken. Want uitdroging dreigt eerder dan een zouttekort. Neem onderweg dus altijd een fles water mee.
Kleding
Luchtige katoenen en ruimvallende kleding draagt tijdens warme dagen het prettigst. Dat weten de bedoeïenen ook en daarom bedekken ze hun lichaam meer dan menige westerling.