Kerstpakket niet in loonbelasting
De Tweede Kamer wil het voor bedrijven weer fiscaal aantrekkelijk maken om werknemers een kerstpakket te geven.
Dit jaar wordt er voor het eerst loonbelasting over geheven, maar de coalitiepartijen willen dat volgend jaar meteen weer terugdraaien. Volgens CDA, VVD en D66 moet het juist in deze economisch mindere tijden mogelijk zijn iets aardigs te doen voor het personeel. Maandag zullen de partijen daar tijdens de behandeling van het belastingplan 2004 een voorstel voor doen. Daarin krijgen bedrijven de kans voor 35 euro een geschenk in natura te geven aan werknemers. VVD-Tweede-Kamerlid Dezentjé zegt een potje van 57 miljoen euro gevonden te hebben om het plan te financieren.
De VVD zal maandag ook betogen dat 65-plussers zonder veel vermogen niet meer jaarlijks de rompslomp zouden moeten krijgen van het invullen van de belastingaangifte. Ook wil ze dat de door het kabinet voorgestelde kilometervergoeding jaarlijks aangepast wordt aan de inflatie, zoals dat ook met de motorrijtuigenbelasting gebeurt. Dat kost tot 2007 144 miljoen euro, waarvoor de VVD nog de financiële dekking zoekt.
De liberalen willen maandag bovendien een lans breken voor een andere opzet van de heffing van vennootschapsbelasting. Fiscale douceurtjes om bedrijven naar Nederland te lokken, worden door Europa steeds moeilijker gemaakt. Toch wil de VVD ons land aantrekkelijk houden. De partij, daarbij ondersteund door het CDA, stelt daarom voor een boxensysteem in te voeren bij de vennootschapsbelasting.
De winst over normale activiteiten wordt daarbij volgens het huidige tarief van 34,5 procent belast, maar de heffing over de winst uit bijvoorbeeld onderzoeksactiviteiten kan dalen naar 15 procent. Volgens Dezentjé willen bedrijven zich op die manier blijven vestigen in Nederland en krijgt bovendien de door het kabinet zo belangrijk gevonden kenniseconomie een impuls.