Binnenland

Drugsbendes spelen in op mogelijk apaanverbod

DEN HAAG (ANP). Criminele drugsbendes spelen nu al in op een mogelijk toekomstig verbod op de grondstof apaan. De politie en onderzoekers van het NFI hebben het afgelopen half jaar serieuze aanwijzingen gekregen dat de bendes nieuwe grondstoffen gebruiken voor xtc en speed.

23 July 2013 07:16Gewijzigd op 15 November 2020 04:53

Dat zeggen zij dinsdag in gesprek met het ANP. Welke nieuwe grondstoffen de onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nu tegenkomen, willen ze niet kwijt. „Er is nog steeds een grote markt die daarvan niet op de hoogte is. We willen niemand wijzer maken dan ze al zijn”, lichtte een woordvoerster toe.

Apaan is de laatste jaren een steeds belangrijkere grondstof geworden van speed. Aanwijzingen voor het gebruik van apaan vond het NFI voor het eerst in 2010 in drugs. In 2012 bleek bij 75 procent van de door het NFI onderzochte drugszaken apaan als grondstof te zijn gebruikt. In het eerste half jaar van 2013 lag dat al rond de 90 procent.

Een Nederlandse rechter oordeelde onlangs dat apaan niet verboden is, omdat de stof niet officieel staat geregistreerd. Dat deed de rechtbank in Den Bosch in een zaak tegen 13 verdachten, die onder meer werden vervolgd voor het misbruik van chemicaliën. Het OM ging daartegen in hoger beroep. In een andere zaak heeft de rechtbank in Den Bosch vragen gesteld aan het Europese hof van justitie over de kwestie.

De productie van drugs lijkt in Nederland de laatste tijd steeds omvangrijker geworden. In de eerste helft van dit jaar werden al ongeveer evenveel afval en labs gevonden als in heel 2012. „Het ligt voor de hand dat hoe meer afval er wordt gevonden, hoe meer er wordt geproduceerd”, constateren de onderzoekers van het NFI. Zij worden ingeroepen om de politie te helpen bij de ontmanteling van een drugslab.

Wie denkt dat daarom bij het NFI grote partijen drugs liggen, komt bedrogen uit. De in beslag genomen drugs of het afval ervan worden vernietigd. „Wij hebben maar een paar gram nodig om een hele partij te analyseren”, benadrukt een van de onderzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer