Economie

Bolkestein somber over privacyruzie met VS

Europees commissaris Bolkestein gelooft niet dat de ruzie tussen de EU en de Verenigde Staten over het verstrekken van informatie over vliegtuigpassagiers snel kan worden bijgelegd. Volgens Bolkestein, die namens de EU de onderhandelingen voert, bewegen de Amerikanen nauwelijks.

ANP
6 November 2003 14:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

De Nederlandse eurocommissaris had eerder in het europarlement gezegd dat hij voor Kerstmis overeenstemming wil bereiken. „Dat halen we niet"„ zei hij donderdagmorgen tegen journalisten.

De VS eisen dat luchtvaartmaatschappijen de informatie over passagiers, zoals het creditkaartnummer, geven. Dat zou nodig zijn in het kader van de strijd tegen terreur. De maatschappijen zitten met een probleem omdat het verstrekken van die gegevens volgens Europese privacywetten juist verboden is.

De Amerikanen willen de gegevens minstens zeven jaar bewaren en niet alleen gebruiken tegen terroristen, maar ook in de strijd tegen ’gewone’ misdrijven. Bolkestein probeert dat allemaal in te perken totdat de eis tot informatieverstrekking ’adequaat’ is. „Maar ik zie niet hoe we voor de kerst kunnen concluderen dat het zover is."

Als er niet tijdig een akkoord komt, kan het Europees parlement de Commissie onder druk zetten om de luchtvaartmaatschappijen aan te pakken wegens schending van de privacywetten. „Er loopt al een procedure bij het Europees Hof", dreigde parlementslid Boogerd (D66), die namens het europarlement de spreekbuis is voor dit dossier. Als de Amerikanen niet tijdig bijdraaien, moet de EU zelf met een lijst gegevens komen die de luchtvaart mag doorspelen. Ze is niet bang dat de VS dan voor straf boetes oplegt aan luchtvaartmaatschappijen. „De soep wordt niet zo heet gegeten. Europa moet zelf eens wat flinker zijn."

Probleem is dat er voor de Amerikanen nauwelijks redenen zijn hun eisen te verzachten. „Wij zijn de démandeur (vragende partij), het is hun land", vatte Bolkestein de problemen in de onderhandelingen samen.

Hij constateerde dat steeds meer landen, waaronder Canada en Australië, gegevens vragen over luchtreizigers. Een multilateraal verdrag moet de oplossing bieden, denkt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer