Koning Filip: Geef België nieuw enthousiasme
Een zonnige, ontspannen dag met emotionele momenten. Zo is de Belgische nationale feestdag van zondag samen te vatten. De dag waarop Filip de zevende koning der Belgen werd.
In Brussel was vooral veel enthousiasme. Rijen dik stond het publiek achter de hekken op de plaatsen waar de gaande en de komende koning zondag met hun familie verschenen. Op veel locaties in de stad was het rood-geel-zwart van de Belgische vlag te zien. Het was een mooi signaal van vertrouwen naar de nieuwe koning en koningin Mathilde.
Het plechtige Te Deum ’s morgens in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel verliep in stijl. De koninklijke familie kreeg deze keer bij binnenkomst een hartelijk applaus. Opmerkelijk was dat ook de omstreden prins Laurent –met zonnebril– door het publiek zo werd ontvangen. De oude koningin Fabiola –echtgenote van de overleden koning Boudewijn– werd in een rolstoel verplaatst. In de dienst werd gebeden voor koning Albert en zijn opvolger. Aan het einde van de dienst was er een staande ovatie voor de vertrekkende vorst en voor kroonprins Filip en hun echtgenotes.
De plechtigheid waarin Albert terugtrad verliep rustig. In het tweede deel van de morgen tekende hij in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van abdicatie. Na twintig jaar op de troon gaf de 79-jarige –die de titel van koning overigens behoudt– het stokje over aan zijn 53-jarige zoon. Premier Di Rupo dankte Albert hartelijk. Over de mindere momenten in hun relatie werd even gezwegen.
De beëdiging in het parlement verliep waardig. Om 12.10 uur legde Filip er de eed af. Hij deed dat in de drie talen die in België officieel worden gesproken: Nederlands, Frans en Duits. Na de eedaflegging klonken 101 kanonschoten.
Naast de parlementsleden waren bij de beëdiging Di Rupo, de ministers uit zijn kabinet, de voorzitter van de Europese Commissie Barroso, tal van ambassadeurs en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties aanwezig. Buitenlandse vorstenhuizen waren niet uitgenodigd voor de plechtigheid.
Filip sprak na de eedsaflegging hartelijke woorden tegen zijn ouders. Zijn vader noemde hij een „geëngageerd staatshoofd” en zijn moeder prees hij wegens haar inzet voor met name onderwijs en cultuur.
De hele dag was te merken dat Filip en zijn vrouw veel van elkaar houden en een sterk koppel vormen. In het parlement sprak Filip zijn geëmotioneerde vrouw toe: „Sinds vele jaren heb je je met heel je hart ingezet voor talrijke activiteiten. Je heb een aangeboren zin voor menselijk contact. Met onze dierbare kinderen beginnen we aan een nieuw hoofdstuk in ons leven.” Hun vier kinderen waren in het parlementsgebouw aanwezig. De 11-jarige prinses Elisabeth –sinds zondag kroonprinses– en haar twee broertjes en haar zusje woonde het Te Deum niet bij.
De koning refereerde ook aan de crisis. „Ik wil vandaag iedereen aanmoedigen, mannen en vrouwen, om vol te houden. Elk van ons bezit een onvermoed potentieel dat tot ontplooiing kan komen. Daar ben ik rotsvast van overtuigd. Daarnaast beschikken we samen over de nodige middelen om de moeilijkheden te trotseren en aan iedereen de mogelijkheid te geven om vooruit te komen.”
Koning Filip besloot zijn toespraak met een oproep: „Laten wij samen ons land nieuw enthousiasme geven.”
De beëdiging werd niet ontsierd door protest van een republikeins parlementslid, zoals dat bij het aantreden van koning Albert wel gebeurde. De parlementsleden van het Vlaams Belang lieten verstek gaan. De leider van de Vlaams nationalistische en republikeinse partij N-VA, Bart de Wever, was afwezig. Hij stuurde een kleine delegatie van zijn partij.
Tegenstanders van de monarchie kregen zondag in Brussel sowieso niet veel voet aan de grond. Onregelmatigheden deden zich niet voor. Bij de Brusselse kathedraal stond een groepje demonstranten met protestborden. Een activist schreeuwde tijdens het bezoek van koning Filip aan het graf van de onbekende soldaat: „Vive la république”, leve de republiek. Maar dat kon op weinig sympathie van de duizenden mensen achter de hekken rekenen. De protestschreeuw werd direct overstemd door een „Vive le roi”, leve de koning. Filip –sinds zondag tevens opperbevelhebber van het leger– trok zich er niets van aan.
Na de beëdiging in het parlement verschenen koning Filip en koningin Mathilde op het balkon van het Koninklijk Paleis. Zij zwaaiden er naar het publiek – samen, maar ook met de ouders van Filip, met hun kinderen én met de hele koninklijke familie. Een hartelijke omhelzing tussen Filip en Mathilde deed het goed bij het publiek.
Het was een verrassing voor de Belgen dat de koning en de koningin ’s avonds om tien uur nog een keer op het balkon verschenen en Filip het publiek toesprak. Terwijl hij en zijn vrouw met de armen om elkaar heen stonden, bedankte de koning de Belgen voor de dag. „Bedankt voor jullie steun en vertrouwen. Laat ons fier zijn op ons mooie land. Wij wensen jullie nog een mooi feest. Laat ons straks nog samen genieten van het vuurwerk. Leve België!”
Lees hier de volledige toespraak van koning Filip.