Opinie

Op zoek naar vakantiewerk? Enkele tips en trucs

Begin als jongere op tijd te solliciteren naar een vakantiebaan, is een van de tips van Jan Ravensbergen.

Jan van Ravensbergen
19 July 2013 18:26Gewijzigd op 15 November 2020 04:50
Foto ANP
Foto ANP

Met grote belangstelling heb ik de artikelen ”Scholieren massaal op zoek naar schaarse vakantiebaan” (RD 10-7) en ”Geeske en Matteo vinden maar moeilijk vakantiewerk” (RD 11-7) gelezen. Beide artikelen zijn geschreven naar aanleiding van de uit­komsten van een onderzoek naar vakantiewerk door EenVandaag en FNV Jong.

Verschillende conclusies uit het onderzoek kan ik alleen maar bevestigen. Als manager binnen de agrarische sector word ik jaarlijks –en vooral voor de zomer­vakantie– geconfronteerd met jongeren die om werk vragen. En ja, ik moet deze jongeren teleurstellen, mede omdat onze organisatie voor een tactiek heeft gekozen waardoor wij op de locaties waar ik werkzaam ben geen vakantiewerkers nodig hebben.

Toch weet ik dat veel collega’s wel dankbaar gebruikmaken van scholieren die in of buiten de vakantieperiodes wat willen bijverdienen. Door jarenlange ervaring weet ik hoe leuk dit is. Het geeft veel voldoening om deze jongelui zich –mede door het bijbaantje– te zien ontwikkelen van een verlegen jongen of meisje dat stilletjes een plekje zoekt tussen het andere personeel, tot een jongvolwassene die vol zelfvertrouwen en met een rugzak vol ervaringen en herinneringen de toekomst tegemoet treedt.

Daarmee wil ik het vakantiewerk niet verheerlijken, maar ik wil wel de essentie benadrukken van de waarde van vakantiewerk voor veel scholieren. Het gaat niet alleen om geld verdienen, maar vooral ook om het zetten van een volgende stap in de persoonlijke ontwikkeling.

Om (toekomstige) vakantiewerkers te helpen bij het vinden van werk wil ik hun graag enkele tips meegeven.

  1. Ga bij het zoeken naar werk naar de bedrijven toe. Dit kan best spannend zijn, maar het is echt de beste manier om een vakantiebaantje te bemachtigen. Niets maakt op een ondernemer of bedrijfsleider zo veel indruk als een scholier die het lef heeft persoonlijk langs te komen. Bovendien willen zij zien wie er solliciteert. Vaak zijn de mensen die verantwoordelijk zijn voor de arbeid binnen een organisatie niet zo van de sociale media, maar meer van het persoonlijk contact. Zij vertrouwen bij dit soort zaken in eerste instantie op hun intuïtie.

  2. Begin op tijd met solliciteren. Veel organisaties maken voor de arbeidsinvulling gebruik van langetermijnplanningen. Hierdoor weten zij al ruim van tevoren wanneer zij extra personeel nodig hebben en beginnen zij vroeg met werven. Als in juli de zomervakantie begint, is het verstandig om in januari of februari te beginnen met solliciteren. Hierdoor creëer je niet alleen ruimte voor jezelf en voor de organisatie om plannen voor de zomer te maken, maar bovendien toon je een zogenaamde pro-actieve houding: je denkt vooruit.

  3. Denk aan je houding en uitstraling. Je zult snel genoeg merken dat de cultuur binnen organisaties totaal anders is dan de (jongeren)cultuur op school. De meeste organisaties stellen qua cultuur de volgende voorwaarden: goed je best doen, respect hebben voor je collega’s en zéker voor je leidinggevende, betrouwbaar zijn, en zorg aan je uiterlijk besteden. Veel organisaties hebben een bedrijfsreglement waaruit je over de cultuur veel te weten kunt komen. Vraag ernaar!

Ook wil ik de volgende tips meegeven aan ouders. Bedenk dat het voor uw zoon of dochter best spannend kan zijn om een (vakantie)baantje te zoeken. Een beetje ondersteuning van u is meestal van harte welkom, al zullen veel jongeren dat ontkennen.

  1. Stel belangstelling in hun zoektocht naar werk. Deel uw eigen ervaringen op dit gebied. Wen daarbij aan het idee dat een bijbaantje een volwaardige volgende stap is in hun ontwikkeling naar de volwassenheid. Bespreek met hen de (on)mogelijkheden van een bijbaantje en laat uw mening weten over aspecten van arbeid die voor u belangrijk zijn, bijvoorbeeld zondagsarbeid.

  2. Houd praktisch rekening met het bijbaantje van uw zoon of dochter. Plan bijvoorbeeld geen (gezins)uitjes als u weet dat uw zoon of dochter moet werken. Zo laat u zien dat u het vakantiewerk serieus neemt.

  3. Ga eventueel met uw kind mee op de zoektocht naar een vakantiebaan, zeker als hij of zij daarom vraagt. Dit klinkt misschien oubollig, maar het heeft vaak indruk op mij gemaakt als een scholier samen met vader of moeder om werk kwam vragen. Het zegt veel over het nest waaruit de sollicitant komt en het gaf mij als manager veel vertrouwen in de nieuwe medewerk(st)er.

Hoewel er over het vinden en het hebben van een vakantiebaan nog veel meer geschreven kan worden, hoop ik dat ik met deze tips veel jongeren op weg mag helpen in hun zoektocht naar een vakantiebaan. Mij rest niets anders dan hun veel succes te wensen bij hun zoektocht naar werk en ik wens hun ook veel plezier in hun werk.

De auteur is teeltmanager bij Gardener’s Pride.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer